Csontleves, sajtos daragaluskával recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg húsos karajcsont darabolva
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 csipet sáfrány
- 1 kisebb zeller gumó a zöldjével
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 fej vöröshagyma héjastól
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 szem fekete bors
- 1 körömnyi babérlevél
- 1 darabka gyömbér
- 1 db paradicsom
- 1 db piros paprika
- só ízlés szerint
A galuskához:
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek zsír
- pici só
- 6 ek búzadara
- 1 ek reszelt sajt
Elkészítése:
A húst egyben hagyom és a csonttal együtt átöblítem és kb. 3 liter hideg vízben felteszem főni.
Mikor elkezd forrni a tetején keletkező habot leszedegetem, majd beleteszem a sót, szemes borsot (teatojásban), a vöröshagymát, fokhagymát gyömbért, és addig főzöm lassú tűzön, gyöngyözve, míg a csonton lévő hús félig megpuhul.
Ekkor hozzáadom a tisztított zöldségeket egyben, a zöldet és tovább főzöm lassú tűzön, míg a zöldségek is megpuhulnak. Miután megfőtt, leveszem a tűzről, és kiszedem a húst és a zöldségeket. A csontokról lecsipegetem a húst a zöldségek mellé, leveses tálba teszem, majd miután leülepedett a leves, tüllruhán keresztül átszűröm, a tálba. Külön kifőzött daragaluskával tálalom.
A daragaluska készítése:
A dara (gríz) galuskát, legalább fél órát pihentetni kell a hűtőben, mielőtt kifőzzük, hogy megfelelő állagú legyen.
A tojásokat a sóval, zsírral, egy villa segítségével jól felverjük, majd a 6 ek vagy annyi búzadarát adunk hozzá, hogy sűrű legyen a masszánk. Végül hozzákeverjük a sajtot.
Fél óra pihentetés után, forrásban lévő enyhén vegetás vízben 15 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük róla a vizet és tálalásig letakarjuk.