Csontleves, sajtos daragaluskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Csontleves, sajtos daragaluskával

Hozzávalók:

  • 1,5 kg húsos karajcsont darabolva
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 csipet sáfrány
  • 1 kisebb zeller gumó a zöldjével
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma héjastól
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 szem fekete bors
  • 1 körömnyi babérlevél
  • 1 darabka gyömbér
  • 1 db paradicsom
  • 1 db piros paprika
  • só ízlés szerint

A galuskához:

  • 2 db tojás
  • 1 ek zsír
  • pici só
  • 6 ek búzadara
  • 1 ek reszelt sajt

Elkészítése:

A húst egyben hagyom és a csonttal együtt átöblítem és kb. 3 liter hideg vízben felteszem főni.

Mikor elkezd forrni a tetején keletkező habot leszedegetem, majd beleteszem a sót, szemes borsot (teatojásban), a vöröshagymát, fokhagymát gyömbért, és addig főzöm lassú tűzön, gyöngyözve, míg a csonton lévő hús félig megpuhul.

Ekkor hozzáadom a tisztított zöldségeket egyben, a zöldet és tovább főzöm lassú tűzön, míg a zöldségek is megpuhulnak. Miután megfőtt, leveszem a tűzről, és kiszedem a húst és a zöldségeket. A csontokról lecsipegetem a húst a zöldségek mellé, leveses tálba teszem, majd miután leülepedett a leves, tüllruhán keresztül átszűröm, a tálba. Külön kifőzött daragaluskával tálalom.

A daragaluska készítése:

A dara (gríz) galuskát, legalább fél órát pihentetni kell a hűtőben, mielőtt kifőzzük, hogy megfelelő állagú legyen.

A tojásokat a sóval, zsírral, egy villa segítségével jól felverjük, majd a 6 ek vagy annyi búzadarát adunk hozzá, hogy sűrű legyen a masszánk. Végül hozzákeverjük a sajtot.

Fél óra pihentetés után, forrásban lévő enyhén vegetás vízben 15 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük róla a vizet és tálalásig letakarjuk.