Citromos halleves recept
Hozzávalók:
- 2 db alaszkai tőkehalfilé
- 1/2 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 1 fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 20 dkg zöldborsó
- 1 babérlevél
- só
- őrölt bors
- 2 tk ételízesítő
- 1 ek kukoricakeményítő
- 1,5 dl tejföl
- 5 dkg vaj
- 1 l víz
Elkészítése:
A halfilét alaposan csepegtessük le, majd vágjuk fel nagyobb kockákra és tegyük félre.
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a zöldségeket pucoljuk meg és vékonyan szeleteljük fel.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a felszeletelt zöldségeket, és pároljuk pár percig, majd szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint őrölt borssal, reszeljük hozzá a citromhéjat, facsarjuk hozzá a citromlevet, tegyük bele a babérlevelet, keverjük alaposan össze és így pároljuk tovább pár percig.
Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk és főzzük a zöldségeket félpuhára. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót és addig főzzük még a zöldségek megpuhulnak.
A tejfölt keverjük simára a keményítővel és egy merőkanál levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez.
Ezután tegyük bele a felkockázott halfilét, óvatosan keverjük össze, majd főzzük kb 5 percig. Ekkor vegyük le a tűzről, fedjük le az edényt és hagyjuk 10-15 percet állni, mielőtt tálalnánk.
Tálalás előtt merjük a levest tányérba, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint még külön citromlevet is kínálhatunk hozzá, ha valaki savanyúbban szeretné.