Bográcsgulyás recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb vagy lapocka
- 3 vöröshagyma
- 3 sárgarépa
- 3 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zellergumó
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 4 db közepes burgonya
- 2 paradicsom és 2 tv paprika vagy ezek helyett 1 merőkanálnyi natúr lecsó
- 1 nagyobb ek sertészsír
- 1 púpos ek édesnemes fűszerpaprika
- 1 kk köménymag
- 2 babérlevél
- 1 kk őrölt bors
- 1 ek ételízesítő
- 2 dl száraz fehérbor
- 10-15 dkg csipetke
Elkészítése:
A húst felvágjuk gulyáskocka méretűre, a fokhagyma gerezdeket a köménymaggal együtt nagyon apróra összevagdaljuk, a burgonyát felkockázzuk és egy tálba téve felöntjük vízzel (hogy ne barnuljon meg) és mindhárom hozzávalót félretesszük.
A megtisztított zöldségeket hasábra, a zellert keskenyebb csíkokra, a paprikát, paradicsomot cikkekre vágjuk.
A vöröshagymákat felkockázzuk és a bográcsba (vagy a tűzhelyen egy fazékba) téve a zsíron megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az előkészített húst és tovább pároljuk legalább 6-8 percet.
Ezután rászórjuk a fűszerpaprikát és 1 percig pároljuk, amíg a paprika el nem vegyül és kissé megpörken, majd a tűzről levéve beletesszük az előkészített zöldségeket, a babért, az ételízesítőt és a borsot.
Kissé átkeverjük az így előpárolt gulyásalapot és felöntjük 3-3,5 liter vízzel, hozzáadjuk a fehérbort, majd teljes lángon felforraljuk.
Miután felforrt, takarék lángra vesszük és időnként megkeverve legalább 40-50 percig szép lassan tovább főzzük.
Ekkor már eléggé összefőttek az anyagok és kóstoláskor sóval ráízesíthetünk és ekkor adjuk hozzá a fokhagymával összedarabolt köményt!
Addig főzzük a gulyást, amíg a hús megpuhult és beletesszük a burgonyát, majd 3-4 perc múlva a csipetkét is belekeverjük.
A továbbiakban már csak addig kell főzni, amíg a burgonya és a tészta megpuhul.
Tálaláskor kenyérrel, tejföllel, vagy chilivel szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok!
box style=”info”]A bográcsgulyásnak, mint igazi Hungarikum többféle változata ismert, gdőnként marhahúsból is készítem, de a lényege ugyanaz.
Frissen gyúrt csipetkével még finomabb, bár most én bolti tésztával készítettem.[/box]
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »