Bográcsgulyás recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb vagy lapocka
- 3 vöröshagyma
- 3 sárgarépa
- 3 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zellergumó
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 4 db közepes burgonya
- 2 paradicsom és 2 tv paprika vagy ezek helyett 1 merőkanálnyi natúr lecsó
- 1 nagyobb ek sertészsír
- 1 púpos ek édesnemes fűszerpaprika
- 1 kk köménymag
- 2 babérlevél
- 1 kk őrölt bors
- 1 ek ételízesítő
- 2 dl száraz fehérbor
- 10-15 dkg csipetke
Elkészítése:
A húst felvágjuk gulyáskocka méretűre, a fokhagyma gerezdeket a köménymaggal együtt nagyon apróra összevagdaljuk, a burgonyát felkockázzuk és egy tálba téve felöntjük vízzel (hogy ne barnuljon meg) és mindhárom hozzávalót félretesszük.
A megtisztított zöldségeket hasábra, a zellert keskenyebb csíkokra, a paprikát, paradicsomot cikkekre vágjuk.
A vöröshagymákat felkockázzuk és a bográcsba (vagy a tűzhelyen egy fazékba) téve a zsíron megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az előkészített húst és tovább pároljuk legalább 6-8 percet.
Ezután rászórjuk a fűszerpaprikát és 1 percig pároljuk, amíg a paprika el nem vegyül és kissé megpörken, majd a tűzről levéve beletesszük az előkészített zöldségeket, a babért, az ételízesítőt és a borsot.
Kissé átkeverjük az így előpárolt gulyásalapot és felöntjük 3-3,5 liter vízzel, hozzáadjuk a fehérbort, majd teljes lángon felforraljuk.
Miután felforrt, takarék lángra vesszük és időnként megkeverve legalább 40-50 percig szép lassan tovább főzzük.
Ekkor már eléggé összefőttek az anyagok és kóstoláskor sóval ráízesíthetünk és ekkor adjuk hozzá a fokhagymával összedarabolt köményt!
Addig főzzük a gulyást, amíg a hús megpuhult és beletesszük a burgonyát, majd 3-4 perc múlva a csipetkét is belekeverjük.
A továbbiakban már csak addig kell főzni, amíg a burgonya és a tészta megpuhul.
Tálaláskor kenyérrel, tejföllel, vagy chilivel szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok!
box style=”info”]A bográcsgulyásnak, mint igazi Hungarikum többféle változata ismert, gdőnként marhahúsból is készítem, de a lényege ugyanaz.
Frissen gyúrt csipetkével még finomabb, bár most én bolti tésztával készítettem.[/box]
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »









