Almás körtekrémleves túrós kölesgombóccal recept
Hozzávalók:
Leves:
- 2 közepes körte
- 2 közepes alma
- 1 teáskanál folyékony stevia
- fahéj ízlés szerint
- szegfűszeg ízlés szerint (elhagyható)
- 0,5 fél citromból nyert citromlé
- 5 dl víz (kb.)
Gombóc:
- 20 dkg főzött köles
- 20 dkg sovány túró
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál vanília aroma
- 0.5 citromból nyert citromhéj
- 1 ek zabkorpa
- 4 dl víz (vagy (növényi) tej)
- 1 ek kókuszreszelék (forgatáshoz)
- 3 dkg törökmogyoró (forgatáshoz)
Elkészítése:
Leves:
A gyümölcsöket megpucoljuk, felkockázzuk, fűszerezzük (fahéj+szegfűszeg), egy citrom levét ráfacsarjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje.
Forralásig főzzük, majd felforralást követően botmixerrel pürésítjük.
Pürésítést követően még visszatesszük néhány percre a tűzre, alaposan átkeverjük.
Körteszeletekkel, aprított mogyoróval, valamint a gombócokkal tálaljuk.
Gombóc:
A kölest alaposan átmossuk, majd kb. dupla mennyiségű vízben vagy (növényi) tejben 1 csipet só hozzáadásával feltesszük főni.
Kb. 15 perc alatt puhára főzzük (néha megkeverjük), de vigyázat, ha túl puha lesz, könnyen szétfoszlik a gombócban!
Az aroma és a reszelt citromhéj hozzáadásával ízesítjük, és további 15-20 percet állni hagyjuk, amíg magába szívja a maradék folyadékot.
Hozzáadjuk a túrót (ezt előzetesen összetörjük villával) és a zabkorpát (+ én 2 kávéskanál útifűmaghéjat is adtam hozzá – elhagyható). Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle.
A gombócok egyik felét aprított mogyoróba, míg a másik felét kókuszreszelékbe forgatjuk.
Tipp:
Tejszín hozzáadásával tovább krémesíthetjük (nélkülözhető).