Almás körtekrémleves túrós kölesgombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Leves:

  • 2 közepes körte
  • 2 közepes alma
  • 1 teáskanál folyékony stevia
  • fahéj ízlés szerint
  • szegfűszeg ízlés szerint (elhagyható)
  • 0,5 fél citromból nyert citromlé
  • 5 dl víz (kb.)

Gombóc:

  • 20 dkg főzött köles
  • 20 dkg sovány túró
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • 0.5 citromból nyert citromhéj
  • 1 ek zabkorpa
  • 4 dl víz (vagy (növényi) tej)
  • 1 ek kókuszreszelék (forgatáshoz)
  • 3 dkg törökmogyoró (forgatáshoz)

Elkészítése:

Leves:

A gyümölcsöket megpucoljuk, felkockázzuk, fűszerezzük (fahéj+szegfűszeg), egy citrom levét ráfacsarjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje.

Forralásig főzzük, majd felforralást követően botmixerrel pürésítjük.

Pürésítést követően még visszatesszük néhány percre a tűzre, alaposan átkeverjük.

Körteszeletekkel, aprított mogyoróval, valamint a gombócokkal tálaljuk.

Gombóc:

A kölest alaposan átmossuk, majd kb. dupla mennyiségű vízben vagy (növényi) tejben 1 csipet só hozzáadásával feltesszük főni.

Kb. 15 perc alatt puhára főzzük (néha megkeverjük), de vigyázat, ha túl puha lesz, könnyen szétfoszlik a gombócban!

Az aroma és a reszelt citromhéj hozzáadásával ízesítjük, és további 15-20 percet állni hagyjuk, amíg magába szívja a maradék folyadékot.

Hozzáadjuk a túrót (ezt előzetesen összetörjük villával) és a zabkorpát (+ én 2 kávéskanál útifűmaghéjat is adtam hozzá – elhagyható). Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle.

A gombócok egyik felét aprított mogyoróba, míg a másik felét kókuszreszelékbe forgatjuk.

Tipp:

Tejszín hozzáadásával tovább krémesíthetjük (nélkülözhető).