Almakrémleves tejbegrízgaluskával recept
Hozzávalók:
- 7 közepes alma
- 1 csipet só
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 jó púpos ek vaníliás pudingpor (főzős)
- 2 dl tejszín
Galuskához:
- 3 dl tej
- 1 csipet só
- 3 púpos ek búzadara
- 2 csapott ek cukor
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, majd a gyümölcshúst feldaraboljuk. (Én citromleves vízbe raktam, hogy ne barnuljon meg.)Majd egy kisebb fazékban felengedjük annyi vízzel, ami kicsit bővebben ellepi. (A fazekam belső részén 2 litert jelzett a mérő.)
Teszünk bele 1 csipet sót, egy kevés cukrot, fahéjat, szegfűszeget.
Addig főzzük, míg az alma megpuhul, ez pár perc, majd merülő mixerrel pépesítjük.
Közben a pudingport simára keverjük a tejszínnel, majd a lángra visszatett leves levéből pár evőkanállal felhígítjuk, hőkiegyenlítést végzünk és a forró levesbe csorgatjuk.
Ha már kellőképpen sűrű, elzárjuk, és jól behűtjük.
A galuskához a tejet egy csipet sóval felforraljuk, majd beleszórjuk a búzadarát és a cukrot. Pár perc alatt sűrűre főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A hideg levest tányérokba merjük, majd egy teáskanállal kiszaggatott tejbegríz galuskával kínáljuk.
Tipp:
Idén szép nagy almákkal ajándékozott meg a kertünkben álló almafa. Pár darabból egy egyszerű levest készítettem, amibe tejbegrízből szaggatott galuska került betétként.
Nem szokványos párosítás, mert a tejbegrízt magában, desszertként szoktuk fogyasztani, de annyira ízlett, hogy biztosan máskor is asztalra kerül majd ebben a formában. Jól behűtve az igazi.