Almakrémleves karamellizált almával recept
Hozzávalók:
- 3 alma
- 5 dl víz
- 1 mk őrölt fahéj
- 3-4 db szegfűszeg
- 1/2 citrom leve
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 mk vaníliaaroma
- 2 ek méz
- 2-3 ek eritrit (vagy ízlés szerint cukor)
- 1 dl tejföl
- 1 dl tejszín
Elkészítése:
Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, vágjuk fel kisebb kockákra, majd facsarjuk rá fél citrom levét és forgassuk össze.
A mézet olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg két evőkanál eritrittel és a fahéjjal, majd pár perc alatt karamellizáljuk meg (arra figyeljünk hogy az alma kissé roppanós maradjon).
A karamellizált almának kb a felét tegyük félre, a másik feléhez pedig öntsük hozzá a vizet. Ezután adjuk hozzá a szegfűszeget, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, majd főzzük kb 15 percig.
Ezután szedjük ki a szegfűszeget, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, majd turmixoljuk össze (vagy botmixerrel pépesítsük).
Az elkészült levesbe ezután tegyük bele az előzőleg félretett karamellizált almát, ha szükséges ízesítsük még eritrittel, majd fedjük le az edényt és hagyjuk kb 10 percig állni.
Tipp:
Tálaláskor merjük a levest tányérba, ízlés szerint szórjuk meg egy csipet fahéjjal, majd úgy kínáljuk.