Karácsonyi mézeskalácspálinka recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 10 egész fahéj
- 2 ek szegfűszeg
- 1 ek szegfűbors
- 1 ek rózsabors
- 1 tk borókabogyó
- 7-8 csillagánizs
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 ek forraltbor fűszerkeverék
- 1 db közepes narancs héja
- 30 ml vanília aroma vagy 1 tk vaníliaőrlemény
- 6-7 dkg friss gyömbér
- 1,8 dl méz
- 3 liter törkölypálinka (kb 50 %-os)
Elkészítése:
Ezt a stílszerűen ünnepi, nagyon finom röviditalt karácsony előtt minimum 4, maximum 6 héttel Szenteste előtt kell elkészíteni, mert érnie/érlelődnie kell!
A narancsot nagyon vékonyan meghámozzuk vigyázva, hogy a héj alatti közvetlen fehér réteget ne vágjuk le, mert az kesernyés, csak a külső aromás narancssárga része kell!
A friss gyömbért szintén meghámozzuk és keskeny hasábokra vágjuk úgy, hogy az üveg/üvegek száján beleférjenek.
Jelen esetben most én egy 1 literes és egy 2 literes üvegben készítettem, de lehet 5 literes dunsztos üvegben is, ami hermetikusan zárható!
Tehát, az összes szemes és az őrölt fűszereket, a gyömbért és a narancshéját 1/3 és 2/3 részben gondosan elosztottam az üvegekben, majd a mézet egy pillanatra megmikróztam, hogy folyékonyabb legyen és azt is 1/3 és 2/3 részben öntöttem az üvegekbe, legvégül az így elkészített mézes-fűszeres ágyat felöntöttem 50 %-os házi törkölypálinkával.
Gondosan lezártam és az éléskamrám polcán érlelődik karácsonyig, mialatt hetente kétszer-háromszor fejrefordítom, megmozgatom benne a fűszereket.
Az ünnepek előtt 1-2 nappal egy ritkább szövésű textilanyagon át kell szűrni, majd kisebb üvegekbe kipalackozni.
Karácsonyi ajándéknak kiválóan megállja a helyét, hiszen nem csak a fűszerek ízkombinációja, de a szívünk-lelkünk minden szeretete benne van!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok és Egészségünkre!
Tipp:
Ez a mézmennyiség a mézeskalács ízek terén nálunk igen bevált, már negyedik éve készítem, nincs karácsony ez nélkül!
Az ágyast 1 hét érlelés után meg lehet kóstolni és ha nem elég édes, akkor még nem késő egy kevés mézet hozzáadni, ez már ki-ki szájíze és ízlésének elnyerése szerint adagolható!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mire jó egy konyhai pároló és hogyan használd? (x)
A konyhai pároló, mint konyhai eszköz talán nem tűnik nélkülözhetetlennek,
Tovább olvasom »
Mit kezdjünk a maradék sonkával? 7 ötlet hétfő estére
A húsvéti sonkából szinte mindig marad, és bár egy darabig még jólesik egy
Tovább olvasom »
5 töltött tojás, amitől leesik az állad – húsvéti klasszikus újragondolva
A húsvéti tojás nem csak dísz lehet – mutatunk öt isteni töltött tojás rece
Tovább olvasom »
12 sós vendégváró húsvétra – pogácsák és rágcsák a locsolóknak
Húsvétkor nemcsak a sonkás-tojásos reggeli kerül az asztalra, hanem az apró
Tovább olvasom »
Húsvéti édes sütemények, amik ünnepi hangulatot varázsolnak
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak az édes finomságok sem, hiszen ezek k
Tovább olvasom »
Ünnepi reggelik húsvétra – sonkás, tojásos, tormás finomságok egy helyen
A húsvéti reggeliknek különleges hangulata van: sonkaillat, friss torma, to
Tovább olvasom »