Karácsonyi mézeskalácspálinka recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 10 egész fahéj
- 2 ek szegfűszeg
- 1 ek szegfűbors
- 1 ek rózsabors
- 1 tk borókabogyó
- 7-8 csillagánizs
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 ek forraltbor fűszerkeverék
- 1 db közepes narancs héja
- 30 ml vanília aroma vagy 1 tk vaníliaőrlemény
- 6-7 dkg friss gyömbér
- 1,8 dl méz
- 3 liter törkölypálinka (kb 50 %-os)
Elkészítése:
Ezt a stílszerűen ünnepi, nagyon finom röviditalt karácsony előtt minimum 4, maximum 6 héttel Szenteste előtt kell elkészíteni, mert érnie/érlelődnie kell!
A narancsot nagyon vékonyan meghámozzuk vigyázva, hogy a héj alatti közvetlen fehér réteget ne vágjuk le, mert az kesernyés, csak a külső aromás narancssárga része kell!
A friss gyömbért szintén meghámozzuk és keskeny hasábokra vágjuk úgy, hogy az üveg/üvegek száján beleférjenek.
Jelen esetben most én egy 1 literes és egy 2 literes üvegben készítettem, de lehet 5 literes dunsztos üvegben is, ami hermetikusan zárható!
Tehát, az összes szemes és az őrölt fűszereket, a gyömbért és a narancshéját 1/3 és 2/3 részben gondosan elosztottam az üvegekben, majd a mézet egy pillanatra megmikróztam, hogy folyékonyabb legyen és azt is 1/3 és 2/3 részben öntöttem az üvegekbe, legvégül az így elkészített mézes-fűszeres ágyat felöntöttem 50 %-os házi törkölypálinkával.
Gondosan lezártam és az éléskamrám polcán érlelődik karácsonyig, mialatt hetente kétszer-háromszor fejrefordítom, megmozgatom benne a fűszereket.
Az ünnepek előtt 1-2 nappal egy ritkább szövésű textilanyagon át kell szűrni, majd kisebb üvegekbe kipalackozni.
Karácsonyi ajándéknak kiválóan megállja a helyét, hiszen nem csak a fűszerek ízkombinációja, de a szívünk-lelkünk minden szeretete benne van!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok és Egészségünkre!
Tipp:
Ez a mézmennyiség a mézeskalács ízek terén nálunk igen bevált, már negyedik éve készítem, nincs karácsony ez nélkül!
Az ágyast 1 hét érlelés után meg lehet kóstolni és ha nem elég édes, akkor még nem késő egy kevés mézet hozzáadni, ez már ki-ki szájíze és ízlésének elnyerése szerint adagolható!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »
9 étel, amit nem is tudtál, hogy véletlenül találták fel
Sok ikonikus étel és ital mögött nem gondosan megtervezett recept áll, hane
Tovább olvasom »
10 érdekesség a fűszerekről, amit még a nagymamád sem biztos, hogy tud
A magyar konyha elképzelhetetlen fűszerek nélkül – gondoljunk csak a pirosp
Tovább olvasom »
10 dolog, amit nem tudtál a fokhagymáról
A fokhagyma sokunk konyhájának alapköve: ad egy csipet karaktert minden éte
Tovább olvasom »
10 meglepő tény az eperről, amit valószínűleg nem tudtál
Az eperről mindannyian tudjuk, hogy finom, illatos, és szinte elenged
Tovább olvasom »