Hozzávalók:
Elkészítése:
Ezt a stílszerűen ünnepi, nagyon finom röviditalt karácsony előtt minimum 4, maximum 6 héttel Szenteste előtt kell elkészíteni, mert érnie/érlelődnie kell!
A narancsot nagyon vékonyan meghámozzuk vigyázva, hogy a héj alatti közvetlen fehér réteget ne vágjuk le, mert az kesernyés, csak a külső aromás narancssárga része kell!
A friss gyömbért szintén meghámozzuk és keskeny hasábokra vágjuk úgy, hogy az üveg/üvegek száján beleférjenek.
Jelen esetben most én egy 1 literes és egy 2 literes üvegben készítettem, de lehet 5 literes dunsztos üvegben is, ami hermetikusan zárható!
Tehát, az összes szemes és az őrölt fűszereket, a gyömbért és a narancshéját 1/3 és 2/3 részben gondosan elosztottam az üvegekben, majd a mézet egy pillanatra megmikróztam, hogy folyékonyabb legyen és azt is 1/3 és 2/3 részben öntöttem az üvegekbe, legvégül az így elkészített mézes-fűszeres ágyat felöntöttem 50 %-os házi törkölypálinkával.
Gondosan lezártam és az éléskamrám polcán érlelődik karácsonyig, mialatt hetente kétszer-háromszor fejrefordítom, megmozgatom benne a fűszereket.
Az ünnepek előtt 1-2 nappal egy ritkább szövésű textilanyagon át kell szűrni, majd kisebb üvegekbe kipalackozni.
Karácsonyi ajándéknak kiválóan megállja a helyét, hiszen nem csak a fűszerek ízkombinációja, de a szívünk-lelkünk minden szeretete benne van!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok és Egészségünkre!
Ez a mézmennyiség a mézeskalács ízek terén nálunk igen bevált, már negyedik éve készítem, nincs karácsony ez nélkül!
Az ágyast 1 hét érlelés után meg lehet kóstolni és ha nem elég édes, akkor még nem késő egy kevés mézet hozzáadni, ez már ki-ki szájíze és ízlésének elnyerése szerint adagolható!