Karácsonyi mézeskalácspálinka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 10 egész fahéj
  • 2 ek szegfűszeg
  • 1 ek szegfűbors
  • 1 ek rózsabors
  • 1 tk borókabogyó
  • 7-8 csillagánizs
  • 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 ek forraltbor fűszerkeverék
  • 1 db közepes narancs héja
  • 30 ml vanília aroma vagy 1 tk vaníliaőrlemény
  • 6-7 dkg friss gyömbér
  • 1,8 dl méz
  • 3 liter törkölypálinka (kb 50 %-os)

Elkészítése:

Ezt a stílszerűen ünnepi, nagyon finom röviditalt karácsony előtt minimum 4, maximum 6 héttel Szenteste előtt kell elkészíteni, mert érnie/érlelődnie kell!

A narancsot nagyon vékonyan meghámozzuk vigyázva, hogy a héj alatti közvetlen fehér réteget ne vágjuk le, mert az kesernyés, csak a külső aromás narancssárga része kell!

A friss gyömbért szintén meghámozzuk és keskeny hasábokra vágjuk úgy, hogy az üveg/üvegek száján beleférjenek.

Jelen esetben most én egy 1 literes és egy 2 literes üvegben készítettem, de lehet 5 literes dunsztos üvegben is, ami hermetikusan zárható!

Tehát, az összes szemes és az őrölt fűszereket, a gyömbért és a narancshéját 1/3 és 2/3 részben gondosan elosztottam az üvegekben, majd a mézet egy pillanatra megmikróztam, hogy folyékonyabb legyen és azt is 1/3 és 2/3 részben öntöttem az üvegekbe, legvégül az így elkészített mézes-fűszeres ágyat felöntöttem 50 %-os házi törkölypálinkával.

Gondosan lezártam és az éléskamrám polcán érlelődik karácsonyig, mialatt hetente kétszer-háromszor fejrefordítom, megmozgatom benne a fűszereket.

Az ünnepek előtt 1-2 nappal egy ritkább szövésű textilanyagon át kell szűrni, majd kisebb üvegekbe kipalackozni.

Karácsonyi ajándéknak kiválóan megállja a helyét, hiszen nem csak a fűszerek ízkombinációja, de a szívünk-lelkünk minden szeretete benne van!

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok és Egészségünkre!

Tipp:

Ez a mézmennyiség a mézeskalács ízek terén nálunk igen bevált, már negyedik éve készítem, nincs karácsony ez nélkül!
Az ágyast 1 hét érlelés után meg lehet kóstolni és ha nem elég édes, akkor még nem késő egy kevés mézet hozzáadni, ez már ki-ki szájíze és ízlésének elnyerése szerint adagolható!