Csipkeszörp recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 3 kg csipkebogyó (tisztán)
- 2 kg cukor
- 2 tk citromsav
- 1 tk nátriumbenzoát
- maghőmérő
Elkészítése:
5 liter vizet felforralunk és félretesszük, hogy hűljön.
A csipkebogyó végeit levágjuk, folyó vízzel jól átmossuk, azután lecsepegtetjük és nagy lyukú tárcsán ledaráljuk.
Amikor a víz már csak 65-70 fokos, akkor ráöntjük a csipkére és jól összekeverjük.
Innentől 2,5 napon át jó 5-6-7 óránként kissé felmelegítjük és átkeverjük. Arra különösen figyelni kell, hogy melegítésnél a csipkemassza 60 celsius fok fölé nem menjen!
A utolsó felmelegítést követően egy szitán vagy egy öreg függönyön átszűrjük a csipkét amit felkötünk, hogy kicsepegjen és a végére még jól átnyomkodjuk, mert minden cseppjére szükség van és ezt a folyamatot még egyszer megismételjük de egy ennél jóval sűrűbb szövésű anyagon, hogy a pici szőrszálaktól is megszabaduljon (jómagam műselyem anyagot használtam, nagyon tökéletes).
Ezután 1 liter vízből és 2 kg cukorból forrástól számítva 1 perc alatt sűrű szirupot főzünk és elzárjuk a lángot.
Elvegyítjük benne a citromsavat, hozzáadjuk csipkesűrítményhez és így a végére a nátrium benzoátot is belekeverjük.
A sűrű szörpöt tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni! Száraz, hűvös helyen tároljuk!
Ugyan eltart 3-4 napig amíg a csipkebokorról üvegekbe kerül a szörp, de ebből a mennyiségből közel 5 liter sűrű és nagyon finom vitaminbombát nyertünk!