Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csipkeszörp recept

Csipkeszörp
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
360 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 3 kg csipkebogyó (tisztán)
    • 2 kg cukor
    • 2 tk citromsav
    • 1 tk nátriumbenzoát
    • maghőmérő

    Elkészítése:

    5 liter vizet felforralunk és félretesszük, hogy hűljön.

    A csipkebogyó végeit levágjuk, folyó vízzel jól átmossuk, azután lecsepegtetjük és nagy lyukú tárcsán ledaráljuk.

    Amikor a víz már csak 65-70 fokos, akkor ráöntjük a csipkére és jól összekeverjük.

    Innentől 2,5 napon át jó 5-6-7 óránként kissé felmelegítjük és átkeverjük. Arra különösen figyelni kell, hogy melegítésnél a csipkemassza 60 celsius fok fölé nem menjen!

    A utolsó felmelegítést követően egy szitán vagy egy öreg függönyön átszűrjük a csipkét amit felkötünk, hogy kicsepegjen és a végére még jól átnyomkodjuk, mert minden cseppjére szükség van és ezt a folyamatot még egyszer megismételjük de egy ennél jóval sűrűbb szövésű anyagon, hogy a pici szőrszálaktól is megszabaduljon (jómagam műselyem anyagot használtam, nagyon tökéletes).

    Ezután 1 liter vízből és 2 kg cukorból forrástól számítva 1 perc alatt sűrű szirupot főzünk és elzárjuk a lángot.

    Elvegyítjük benne a citromsavat, hozzáadjuk csipkesűrítményhez és így a végére a nátrium benzoátot is belekeverjük.

    A sűrű szörpöt tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni! Száraz, hűvös helyen tároljuk!

    Ugyan eltart 3-4 napig amíg a csipkebokorról üvegekbe kerül a szörp, de ebből a mennyiségből közel 5 liter sűrű és nagyon finom vitaminbombát nyertünk!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá