Bodzavirágszörp citromfűvel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 cs bodzaszörp tartósító (Haas quuittin)
- 70-80 db bodzavirág
- 3,4 kg cukor
- 6 db citrom
- 120 db haas teaízesítő tabletta vagy 2 nagy tk étkezési citromsav
- 15 szál friss citromfű
- 6 l víz
- üvegek-kupakok
Elkészítése:
Egy nagyobb fazékba kimérjük a 6 liter vizet és a cukorral felforraljuk, majd miután elzártuk a lángot, elkeverjük benne a tasakos szörptartósítót és a citrompótlót vagy a citromsavat, végül félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
Ezalatt a frissen szedett, tiszta és bogármentes bodzavirágokról egy ollóval amennyire csak lehet levágjuk a szárakat és egy nagy műanyag edénybe tesszük.
A friss citromfüvet folyóvízzel megmossuk, lecsepegtetjük és a felkarikázott citromokkal együtt berétegezzük a bodzavirágok közé.
Miután teljesen kihűlt a cukros víz, ráöntjük a citromos virágokra, hűvös helyen tárolva 5 napon át többször is jól átkeverjük.
5 nap után egy textilen átszűrjük, hagyjuk kicsepegni és tisztára mosott száraz üvegekbe kipalackozzuk, lezárjuk és szellős hűvös helyen (hideg spájzban) tároljuk.
Egészségünkre!
Tipp:
A zöldfűszer mellé ízlés szerint 1-2 nagyobb ujjnyi friss gyömbért hozzáreszelve még gazdagabb, karakteresebb bodzavirág ízt kapunk!