Krumpliprósza recept
Hozzávalók:
- 40 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
- 1 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 púpos tk só
- 15 dkg liszt
- 3-4 dl olaj a sütéshez
Elkészítése:
A megtisztított krumplit nagyobb darabokra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük és áttörjük.
Ha már kicsit hűlt, akkor sózzuk és hozzáadjuk a tojást, a lisztet. Jól összedolgozzuk.
A liszt mennyisége változhat, mert a tojások sem egyformák és a krumpli nedvesség tartalma is eltérhet.
A massza könnyű, lágy, de nem ragacsos.
Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra elnyújtjuk. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. (A hulladék tésztát összedolgozzuk, és újra elnyújtjuk, szaggatjuk.)
Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk és közepes lángon mindkét oldalukat szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal, „lángosként” kínáljuk.
Melegen és hidegen is finom fogás.
Tipp:
Egy havonta megjelenő receptes lapban láttam meg ezt a receptet. Azonnal ki is próbáltam.
Annyi csak a változás, hogy 50 dkg helyett 40 dkg krumplit dolgoztam fel és így arányosan egy kicsit kevesebb liszt került bele. Fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal „lángosként” fogyasztottuk.
(Az elnevezés a lapból származik, előfordulhat, hogy valaki más finomságot ismer ugyanezzel a névvel.)