Tepertő recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 5 kg zsírszalonna
- 3 kg császárszalonna (lebőrözve)
- 1,5 dl víz
Elkészítése:
A zsírszalonnát 4×2, a császárszalonnát kissé nagyobbra, 10×3 cm-es darabokra vágjuk.
Egy nagy edénybe (lábasba) tesszük, ráöntjük a vizet és lassú lángon folyamatosan alákeverve elkezdjük a kisütést!
1-1,5 óra múlva már enged annyi zsiradékot, hogy könnyebb kevergetni és könnyebben is sül.
Nagyjából 2,5-3 óra alatt készül el a tepertő, amikorra szép pirosak és ropogósak lesznek ezek a mennyei falatkák!
Óvatosan, mert rettenetesen forró, leszűrjük a zsírt a tepertőkről és hagyjuk visszahűlni.
Ebből a mennyiségből közel 6 liter zsír és 2,5 kg vegyes tepertő készült.
A házi zsírt fedeles edényben (6-7 fokon) hideg helyen tároljuk.
A szűrésből fennmaradt nagyjából 35 dkg morzsalékból pedig finom házi tepertőkrémet, illetve hajtogatott töpis pogácsát lehet készíteni!
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









