Tepertő recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 5 kg zsírszalonna
- 3 kg császárszalonna (lebőrözve)
- 1,5 dl víz
Elkészítése:
A zsírszalonnát 4×2, a császárszalonnát kissé nagyobbra, 10×3 cm-es darabokra vágjuk.
Egy nagy edénybe (lábasba) tesszük, ráöntjük a vizet és lassú lángon folyamatosan alákeverve elkezdjük a kisütést!
1-1,5 óra múlva már enged annyi zsiradékot, hogy könnyebb kevergetni és könnyebben is sül.
Nagyjából 2,5-3 óra alatt készül el a tepertő, amikorra szép pirosak és ropogósak lesznek ezek a mennyei falatkák!
Óvatosan, mert rettenetesen forró, leszűrjük a zsírt a tepertőkről és hagyjuk visszahűlni.
Ebből a mennyiségből közel 6 liter zsír és 2,5 kg vegyes tepertő készült.
A házi zsírt fedeles edényben (6-7 fokon) hideg helyen tároljuk.
A szűrésből fennmaradt nagyjából 35 dkg morzsalékból pedig finom házi tepertőkrémet, illetve hajtogatott töpis pogácsát lehet készíteni!
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »