Tepertő

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
210 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tepertő

Hozzávalók:

  • 5 kg zsírszalonna
  • 3 kg császárszalonna (lebőrözve)
  • 1,5 dl víz

Elkészítése:

A zsírszalonnát 4×2, a császárszalonnát kissé nagyobbra, 10×3 cm-es darabokra vágjuk.

Egy nagy edénybe (lábasba) tesszük, ráöntjük a vizet és lassú lángon folyamatosan alákeverve elkezdjük a kisütést!

1-1,5 óra múlva már enged annyi zsiradékot, hogy könnyebb kevergetni és könnyebben is sül.

Nagyjából 2,5-3 óra alatt készül el a tepertő, amikorra szép pirosak és ropogósak lesznek ezek a mennyei falatkák!

Óvatosan, mert rettenetesen forró, leszűrjük a zsírt a tepertőkről és hagyjuk visszahűlni.

Ebből a mennyiségből közel 6 liter zsír és 2,5 kg vegyes tepertő készült.

A házi zsírt fedeles edényben (6-7 fokon) hideg helyen tároljuk.

A szűrésből fennmaradt nagyjából 35 dkg morzsalékból pedig finom házi tepertőkrémet, illetve hajtogatott töpis pogácsát lehet készíteni!

Jó étvágyat kívánok!