Serrano sonkás, gazdag krémes sajttekercs recept
Hozzávalók kb. 25 szelethez:
- 25 dkg jó minőségű trappista vagy edámi
- 5 szelet serrano sonka
- 5 szelet selyemsonka
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 púpos tk mustár
- fél csokor petrezselyem
- fél kápia paprika
- só, bors
- 4 dkg vaj
A besamelhez:
- 2 dkg vaj
- 1,5 ek liszt
- 2 dl tej
- Fél mk só
- 1 csipet fehér bors
Elkészítése:
Először a besamelt készítjük el. Ez kis lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet. Zsemleszínűre pirítjuk, apránként hozzákeverjük a tejet, csomómentesnek kell lenni. Folyamatosan keverve besűrítjük, majd sózzuk és borsozzuk. Teljesen kihűtjük, akár előző nap is el lehet készíteni. Jó keménynek kell lenni, különben a végén nem lehet majd szeletelni.
Aki nem szeretne a besamel-lel vesződni, vagy a lisztet ki akarja hagyni belőle, használjon helyette 25 dkg jó kemény tömlős- vagy krémsajtot.
A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, a sárgákat és a fehérjéket külön edénybe tesszük és összenyomkodjuk.
A sárgához adjuk a mustárt, 2 dkg langyos vajat és a nagyon apróra kockázott paprikát, valamint a besamel felét. Összekeverjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
A fehérjékhez hozzáadjuk a maradék besamelt, az apróra vágott petrezselymet és a másik 2 dkg puha vajat. Ezt is sózzuk, borsozzuk, amennyire lehet, simára keverjük-nyomkodjuk.
A sajtot durvára reszeljük, egy teflonserpenyőben elosztjuk. Alacsony lángon felolvasztjuk, majd alufóliára borítjuk, egy kanál hátával kb. 30×20-as téglalapot alakítunk ki belőle, a hosszabbik oldala legyen hozzánk közel.
Először a serranot sorakoztatjuk rá, felénk a rövidebb oldaluk legyen, kicsit fedjék egymást. Erre jön a selyemsonka, majd a sárga krém kb. fél cm vastagon.
A fehér krém után (nem rá!) kenjük a fehéret. A végén a sajton legalább 2 cm-en ne legyen semmi!
Az alufólia segítségével feltekerjük, majd a fóliába be is csomagoljuk, hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap nagyon éles késsel felszeleteljük, salátán elrendezzük, csak fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből.