Fokhagymás csuka recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 db friss, tisztított csuka
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kk só
- 5:1 arányban paprikás liszt (5 ek liszt és 1 ek fűszerpaprika)
- 1 tk őrölt bors
- 1/2 l étolaj
Körethez:
- 1,5 kg burgonya
- pár szelet füstölt szalonna (elhagyható)
- étolaj a sütéshez
- só
Elkészítése:
A csukákat beirdaljuk, ráreszeljük a fokhagymákat és kívül-belül bedörzsöljük vele, jusson az irdalásokba is.
Megsózzuk (a hasüreget is) és hűtőben lefedve legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy az intenzív csuka íze érvényesülni tudjon a hozzá illő fokhagymával!
Ezalatt a burgonyát meghámozzuk és ízlés szerint sütni való hasábokra vágjuk (nyugodtan lehet mirelit szalmakrumplit is sütni hozzá, a hangsúly a halon van). Egy edényben vagy fritőzben olajat hevítünk és megsütjük a burgonyát.
A lisztben elkeverjük a fűszerpaprikát és a borsot. Vállalkozó szellemű szakácsok/szakácsnők egy sütőzsinór vagy sütőhuzal segítségével kifli alakra formázhatják a halakat, így tálaláskor szebb és gusztább, én jelen esetben fémhuzallal hajlítottam meg a csukákat. Egyik végét a farokúszó tövében, másikat az alsó állkapocsban rögzítettem.
Mialatt sül a burgonya, egy serpenyőben olajat hevítünk és a csukákat a paprikás lisztben alaposan beleforgatva, oldalanként kb 7-8 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.
A két étel nagyjából egy időben készül el!
Egy tálra ráhelyezzük a kész halakat és körberakjuk sült szalonnával és burgonyával. Frissen, forrón tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
A halak irdalásának az a lényege, hogy a háta felől lejövő hajszálvékony Y szálkákat felvagdossuk, mert így nagyon kicsi annak az esélye, hogy étkezéskor megakadjon a szálka, nem mellesleg az irdalásba beledörzsölt fokhagymától sokkal finomabb lesz a páratlanul finom vadvízi sült halunk!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Húsimádóknak ajánlva – sajttal, gombával, zöldséggel rakott fogások
Ha egy igazán kiadós, szaftos, mutatós fogásra vágysz, ezek a rakott és töl
Tovább olvasom »
Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »