Fokhagymás csuka recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 db friss, tisztított csuka
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kk só
- 5:1 arányban paprikás liszt (5 ek liszt és 1 ek fűszerpaprika)
- 1 tk őrölt bors
- 1/2 l étolaj
Körethez:
- 1,5 kg burgonya
- pár szelet füstölt szalonna (elhagyható)
- étolaj a sütéshez
- só
Elkészítése:
A csukákat beirdaljuk, ráreszeljük a fokhagymákat és kívül-belül bedörzsöljük vele, jusson az irdalásokba is.
Megsózzuk (a hasüreget is) és hűtőben lefedve legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy az intenzív csuka íze érvényesülni tudjon a hozzá illő fokhagymával!
Ezalatt a burgonyát meghámozzuk és ízlés szerint sütni való hasábokra vágjuk (nyugodtan lehet mirelit szalmakrumplit is sütni hozzá, a hangsúly a halon van). Egy edényben vagy fritőzben olajat hevítünk és megsütjük a burgonyát.
A lisztben elkeverjük a fűszerpaprikát és a borsot. Vállalkozó szellemű szakácsok/szakácsnők egy sütőzsinór vagy sütőhuzal segítségével kifli alakra formázhatják a halakat, így tálaláskor szebb és gusztább, én jelen esetben fémhuzallal hajlítottam meg a csukákat. Egyik végét a farokúszó tövében, másikat az alsó állkapocsban rögzítettem.
Mialatt sül a burgonya, egy serpenyőben olajat hevítünk és a csukákat a paprikás lisztben alaposan beleforgatva, oldalanként kb 7-8 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.
A két étel nagyjából egy időben készül el!
Egy tálra ráhelyezzük a kész halakat és körberakjuk sült szalonnával és burgonyával. Frissen, forrón tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
A halak irdalásának az a lényege, hogy a háta felől lejövő hajszálvékony Y szálkákat felvagdossuk, mert így nagyon kicsi annak az esélye, hogy étkezéskor megakadjon a szálka, nem mellesleg az irdalásba beledörzsölt fokhagymától sokkal finomabb lesz a páratlanul finom vadvízi sült halunk!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »