Fokhagymás csuka recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 db friss, tisztított csuka
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kk só
- 5:1 arányban paprikás liszt (5 ek liszt és 1 ek fűszerpaprika)
- 1 tk őrölt bors
- 1/2 l étolaj
Körethez:
- 1,5 kg burgonya
- pár szelet füstölt szalonna (elhagyható)
- étolaj a sütéshez
- só
Elkészítése:
A csukákat beirdaljuk, ráreszeljük a fokhagymákat és kívül-belül bedörzsöljük vele, jusson az irdalásokba is.
Megsózzuk (a hasüreget is) és hűtőben lefedve legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy az intenzív csuka íze érvényesülni tudjon a hozzá illő fokhagymával!
Ezalatt a burgonyát meghámozzuk és ízlés szerint sütni való hasábokra vágjuk (nyugodtan lehet mirelit szalmakrumplit is sütni hozzá, a hangsúly a halon van). Egy edényben vagy fritőzben olajat hevítünk és megsütjük a burgonyát.
A lisztben elkeverjük a fűszerpaprikát és a borsot. Vállalkozó szellemű szakácsok/szakácsnők egy sütőzsinór vagy sütőhuzal segítségével kifli alakra formázhatják a halakat, így tálaláskor szebb és gusztább, én jelen esetben fémhuzallal hajlítottam meg a csukákat. Egyik végét a farokúszó tövében, másikat az alsó állkapocsban rögzítettem.
Mialatt sül a burgonya, egy serpenyőben olajat hevítünk és a csukákat a paprikás lisztben alaposan beleforgatva, oldalanként kb 7-8 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.
A két étel nagyjából egy időben készül el!
Egy tálra ráhelyezzük a kész halakat és körberakjuk sült szalonnával és burgonyával. Frissen, forrón tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
A halak irdalásának az a lényege, hogy a háta felől lejövő hajszálvékony Y szálkákat felvagdossuk, mert így nagyon kicsi annak az esélye, hogy étkezéskor megakadjon a szálka, nem mellesleg az irdalásba beledörzsölt fokhagymától sokkal finomabb lesz a páratlanul finom vadvízi sült halunk!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »