Hozzávalók:
Körethez:
Elkészítése:
A csukákat beirdaljuk, ráreszeljük a fokhagymákat és kívül-belül bedörzsöljük vele, jusson az irdalásokba is.
Megsózzuk (a hasüreget is) és hűtőben lefedve legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy az intenzív csuka íze érvényesülni tudjon a hozzá illő fokhagymával!
Ezalatt a burgonyát meghámozzuk és ízlés szerint sütni való hasábokra vágjuk (nyugodtan lehet mirelit szalmakrumplit is sütni hozzá, a hangsúly a halon van). Egy edényben vagy fritőzben olajat hevítünk és megsütjük a burgonyát.
A lisztben elkeverjük a fűszerpaprikát és a borsot. Vállalkozó szellemű szakácsok/szakácsnők egy sütőzsinór vagy sütőhuzal segítségével kifli alakra formázhatják a halakat, így tálaláskor szebb és gusztább, én jelen esetben fémhuzallal hajlítottam meg a csukákat. Egyik végét a farokúszó tövében, másikat az alsó állkapocsban rögzítettem.
Mialatt sül a burgonya, egy serpenyőben olajat hevítünk és a csukákat a paprikás lisztben alaposan beleforgatva, oldalanként kb 7-8 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.
A két étel nagyjából egy időben készül el!
Egy tálra ráhelyezzük a kész halakat és körberakjuk sült szalonnával és burgonyával. Frissen, forrón tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok!
A halak irdalásának az a lényege, hogy a háta felől lejövő hajszálvékony Y szálkákat felvagdossuk, mert így nagyon kicsi annak az esélye, hogy étkezéskor megakadjon a szálka, nem mellesleg az irdalásba beledörzsölt fokhagymától sokkal finomabb lesz a páratlanul finom vadvízi sült halunk!