Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fekete Szakáll kedvence (Halas pite) recept

Fekete Szakáll kedvence (Halas pite)
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 80 dkg lazac
    • fejenként 5-8 garnéla
    • fejenként 0,5 marok zöldborsó
    • fejenként 4-6 kagyló

    Besamelmártás:

    • 6 gerezd fokhagyma
    • 30-50 g sózatlan vaj
    • 25 g liszt
    • 300 ml hideg tej (vagy felesben tejszínnel)
    • 0,5 citrom leve
    • 1 ek magos mustár
    • bors
    • szerecsendió

    Burgonyapüré:

    • 50 dkg lisztes burgonya
    • tej
    • 25 dkg vörös cheddar sajt

    Elkészítése:

    A lazacot enyhén sózzuk be és vágjuk apró kockára, vagy szeletekre.

    Besamelmártás készítése:

    A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lisztet és kissé megpirítjuk. Apránként felöntjük a tejjel és kevergetve csomómentesre, sűrűre főzzük. Hozzáadunk 0,5 citrom levét, 1 ek magos mustárt, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

    Burgonyapüré készítése:

    A burgonyát sós vízben puhára főzzük, a levét leöntjük és krumplinyomóval összetörjük. Kevés tejjel kikeverjük (ne adjunk sokat hozzá, a püré legyen sűrű). Ha szükséges, még sózzuk, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és jól elkeverjük a burgonyával.

    Összeállítás:

    Egy jénai (vagy más hőálló) tál aljára teszünk a besamelmártásból egy vékony réteget. Erre ráhelyezzük a lazacot, megszórjuk zöldborsóval, és ráhalmozzuk a garnélát, valamint a kagylót is.

    A tetejére ismét egy vékony réteg besamelmártást teszünk. A burgonyapürét szépen elrendezve rajta, befedjük végül az egészet.

    170 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt pirosra sütjük.

    Tipp:

    A burgonyapürének elég tömörnek és simának kell lennie. Ha nem tömör és sűrű, a formázott burgonya a pite tetején szétfolyik és nem sül ropogósra.

    Bármilyen tengeri hal, kagyló, rák, elkészíthető így.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá