Hozzávalók:
Besamelmártás:
Burgonyapüré:
Elkészítése:
A lazacot enyhén sózzuk be és vágjuk apró kockára, vagy szeletekre.
A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lisztet és kissé megpirítjuk. Apránként felöntjük a tejjel és kevergetve csomómentesre, sűrűre főzzük. Hozzáadunk 0,5 citrom levét, 1 ek magos mustárt, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A burgonyát sós vízben puhára főzzük, a levét leöntjük és krumplinyomóval összetörjük. Kevés tejjel kikeverjük (ne adjunk sokat hozzá, a püré legyen sűrű). Ha szükséges, még sózzuk, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és jól elkeverjük a burgonyával.
Egy jénai (vagy más hőálló) tál aljára teszünk a besamelmártásból egy vékony réteget. Erre ráhelyezzük a lazacot, megszórjuk zöldborsóval, és ráhalmozzuk a garnélát, valamint a kagylót is.
A tetejére ismét egy vékony réteg besamelmártást teszünk. A burgonyapürét szépen elrendezve rajta, befedjük végül az egészet.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt pirosra sütjük.
A burgonyapürének elég tömörnek és simának kell lennie. Ha nem tömör és sűrű, a formázott burgonya a pite tetején szétfolyik és nem sül ropogósra.
Bármilyen tengeri hal, kagyló, rák, elkészíthető így.