Fekete Szakáll kedvence (Halas pite)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Fekete Szakáll kedvence (Halas pite)

Hozzávalók:

  • 80 dkg lazac
  • fejenként 5-8 garnéla
  • fejenként 0,5 marok zöldborsó
  • fejenként 4-6 kagyló

Besamelmártás:

  • 6 gerezd fokhagyma
  • 30-50 g sózatlan vaj
  • 25 g liszt
  • 300 ml hideg tej (vagy felesben tejszínnel)
  • 0,5 citrom leve
  • 1 ek magos mustár
  • bors
  • szerecsendió

Burgonyapüré:

  • 50 dkg lisztes burgonya
  • tej
  • 25 dkg vörös cheddar sajt

Elkészítése:

A lazacot enyhén sózzuk be és vágjuk apró kockára, vagy szeletekre.

Besamelmártás készítése:

A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lisztet és kissé megpirítjuk. Apránként felöntjük a tejjel és kevergetve csomómentesre, sűrűre főzzük. Hozzáadunk 0,5 citrom levét, 1 ek magos mustárt, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

Burgonyapüré készítése:

A burgonyát sós vízben puhára főzzük, a levét leöntjük és krumplinyomóval összetörjük. Kevés tejjel kikeverjük (ne adjunk sokat hozzá, a püré legyen sűrű). Ha szükséges, még sózzuk, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és jól elkeverjük a burgonyával.

Összeállítás:

Egy jénai (vagy más hőálló) tál aljára teszünk a besamelmártásból egy vékony réteget. Erre ráhelyezzük a lazacot, megszórjuk zöldborsóval, és ráhalmozzuk a garnélát, valamint a kagylót is.

A tetejére ismét egy vékony réteg besamelmártást teszünk. A burgonyapürét szépen elrendezve rajta, befedjük végül az egészet.

170 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp:

A burgonyapürének elég tömörnek és simának kell lennie. Ha nem tömör és sűrű, a formázott burgonya a pite tetején szétfolyik és nem sül ropogósra.

Bármilyen tengeri hal, kagyló, rák, elkészíthető így.