Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tótlepény recept

Tótlepény
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 1 fej közepes káposzta
    • bors
    • őrölt kömény ízlés szerint
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • liszt (amennyit felvesz)
    • olaj a sütéshez

    Mártogatóshoz:

    • 1 nagy doboz tejföl
    • 2 gerezd fokhagyma
    • só (ízlés szerint)

    Elkészítése:

    A káposztát apróra reszelem, besózom, majd hozzáadom a borsot és a köményt. Állni hagyom, míg levet ereszt (kb 15-20 perc).

    A levét kinyomkodom, hozzáadom a tojásokat, és összedolgozom annyi liszttel, hogy nyújtható tésztát kapjak, amely már nem ragad. Nem kell túl keményre a tésztát, elég annyira, hogy ki tudjam nyújtani.

    Miután kinyújtottam, derelye szaggatóval felvágom először hosszában kb. 3 cm-es csíkokra, majd keresztben is megismétlem kb. 8 cm-ként.

    Egy serpenyőben bő olajat hevítek, majd a káposztás szeletkéket aranybarnára sütöm mindkét oldalán.

    Bekeverem a tejfölt a sóval és a fokhagymával, s miután kisültek a káposztás szeletkék, ebbe mártogatva fogyasztom! Tejföl nélkül, akár köretként is megállja a helyét. De baráti csevejhez is remek étel.

    Az elkészített mennyiség nagyban függ a káposzta méretétől! Kisebb káposztánál elég 1 tojás is, nagyobbnál értelemszerűen emeljük a mennyiségeket.

    Tipp:

    Családom, ismerőseim nagyon szeretik. Fehérvárcsurgón ettem ilyet először. (Ha jól tudom, 2008-ban a “Rutya” Fesztiválon nagy sikert aratott ez a recept – valamiért még sem terjedt el nagyon).

    Én annyit módosítottam az eredeti recepten, hogy kinyújtom a tésztát és felszeletelem, hogy kényelmesen lehessen mártogatni. Gyakorlatilag olyasmi, mint a lapcsánka, csak káposztából.
    Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon finom! Ajánlom mindenkinek, akár vendégvárónak is, vagy egyszerű vacsorának. Nekem eddig mindig nagy sikerem volt vele.

    A tótlepény kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 160 kcal
    Fehérje: 5 g
    Szénhidrát: 26 g
    Zsír: 4 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá