Tótlepény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1 fej közepes káposzta
  • bors
  • őrölt kömény ízlés szerint
  • 2 tojás
  • liszt (amennyit felvesz)
  • olaj a sütéshez

Mártogatóshoz:

  • 1 nagy doboz tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só (ízlés szerint)

Elkészítése:

A káposztát apróra reszelem, besózom, majd hozzáadom a borsot és a köményt. Állni hagyom, míg levet ereszt (kb 15-20 perc).

A levét kinyomkodom, hozzáadom a tojásokat, és összedolgozom annyi liszttel, hogy nyújtható tésztát kapjak, amely már nem ragad. Nem kell túl keményre a tésztát, elég annyira, hogy ki tudjam nyújtani.

Miután kinyújtottam, derelye szaggatóval felvágom először hosszában kb. 3 cm-es csíkokra, majd keresztben is megismétlem kb. 8 cm-ként.

Egy serpenyőben bő olajat hevítek, majd a káposztás szeletkéket aranybarnára sütöm mindkét oldalán.

Bekeverem a tejfölt a sóval és a fokhagymával, s miután kisültek a káposztás szeletkék, ebbe mártogatva fogyasztom! Tejföl nélkül, akár köretként is megállja a helyét. De baráti csevejhez is remek étel.

Az elkészített mennyiség nagyban függ a káposzta méretétől! Kisebb káposztánál elég 1 tojás is, nagyobbnál értelemszerűen emeljük a mennyiségeket.

Tipp:

Családom, ismerőseim nagyon szeretik. Fehérvárcsurgón ettem ilyet először. (Ha jól tudom, 2008-ban a “Rutya” Fesztiválon nagy sikert aratott ez a recept – valamiért még sem terjedt el nagyon).

Én annyit módosítottam az eredeti recepten, hogy kinyújtom a tésztát és felszeletelem, hogy kényelmesen lehessen mártogatni. Gyakorlatilag olyasmi, mint a lapcsánka, csak káposztából.
Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon finom! Ajánlom mindenkinek, akár vendégvárónak is, vagy egyszerű vacsorának. Nekem eddig mindig nagy sikerem volt vele.