Töltött zsemle recept
Hozzávalók:
- 10 db zsemle
- 3-4 db paradicsom
- 2 db közepes lila hagyma
- Egy fél kaliforniai paprika
- 200 g gomba (csiperke)
- 2-3 db csemege uborka
- 200-250 g tejföl
- 0,5 kg darálthús (sertés vagy pulyka)
- 2-3 kiskanál csemege kukorica
- 25 dkg reszelt trappista sajt
- 3/4 bögre tej
- Só illetve vegeta
- Bors
Elkészítése:
A paradicsomot, gombát, paprikát, csemege uborkát, lila hagymát apró kockákra (0,5-1 cm) felszeleteljük. A lila hagyma felét kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst.
Ha a hús már engedett egy kevés levet, hozzáadjuk a gombát, és együtt puhára pároljuk (ízlés szerint sózzuk, borsozzuk), majd hagyjuk, hogy amennyire lehet elforrja a levét.
Levesszük a tűzről, és a darált hússal párolt gombát összekeverjük a tejföllel, majd hozzá adjuk az apróra vágott paradicsomot, paprikát, kukoricát és csemege uborkát és jól összekeverjük.
Egy kicsit hagyjuk lefedve állni, hogy az ízek összeérjenek.
Közben a zsemlék tetejéről levágunk egy kis “sapkát”, és kiszedjük a belsejét egy tálba. A töltelékhez keverhetünk egy keveset a zsemlék belsejéből.
A zsemlék belsejét tejjel kikenjük, majd beletöltjük az elkészült tölteléket rétegesen: töltelék, reszelt sajt, töltelék, és a tetejére reszelt sajt, majd ráhelyezzük a levágott sapkát.
A zsemléket kevés olajjal kikent tepsibe rakjuk, majd 200 °C-ra előmelegített sütőbe helyezzük, és 20 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!