Pizza recept

Hozzávalók:
A mérce: 2,5 dl-es bögre.
Tészta:
- 2 bögre finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag instant (szárított) élesztő
- 2 evőkanál étolaj
- 1 bögre meleg víz
Pizzaszósz:
- sürített paradicsom
- kecthup
- oregánó
- bazsalikom
Feltét (ki mit szeretne):
- sonka, szalámi
- gomba, kukorica, olívabogyó
- reszelt sajt
- ….stb
Elkészítése:
Egy keverőtálba öntjük a lisztet, a sót és az olajat. Ezzel párhuzamosan a meleg vízhez hozzáöntjük az instant élesztőt és a cukrot, majd összekeverjük, majd ezt is beleöntjük a keverőtálba.
A tálban lévő összes alapanyagot összekeverjük, míg homogén, lágy tésztát nem kapunk. Ha túl ragacsosnak találjuk, akkor lehet még egy kevéske lisztet hozzáadni.
Ha kész, akkor egy kendővel fedjük le és 5 percig pihentessük. Ha ráérünk, akkor természetesen lehet tovább, de a tészta nem igényli a hosszas várakozást.
Amíg a tésztánk pihen, addig előkészíthetjük a feltéteket.
A pizzaszósz összetevőit összekeverjük, én kecthupot azért teszek bele, hogy egy kicsit lágyítsa a paradicsomszósz töménységét, általában 1:1 arányt használok. Az oregánó és a bazsalikom ízlés szerint kerül bele. A párom szereti a csípős ízeket, ezért néha egy kis csípős paprikát is teszek bele.
Ha rendelkezünk pizzasütő formával, akkor lehet azt használni, ha nem, akkor a hagyományos tepsi is megteszi. Általában én az utóbbit használom. Mindig teszek bele szilikonos sütőpapírt, így a macerás áztatós-vakargatós mosogatástól megkímélem magamat.
Szóval a kész tésztánkat ki kell nyújtani. Általában én kézben nyújtom addig, míg kezelhető, utána belefektetem a tepsibe és kézzel még széthúzogatom a tepsi széléig.
Ha vastagabb pizzát szeretnénk, akkor a teljes tésztamennyiséget kell beletenni a hagyományos nagy sütőtepsibe, ha vékonyabbat, akkor elég a tészta fele, simán szét lehet úgy nyújtani, hogy kitöltse a tepsit. Ha marad még tésztánk, akkor természetesen egy másik tepsibe nyújthatjuk és máris nagyobb mennyiség keletkezik. Nálunk ez úgy működik, hogy a párom a vékonyabbat szereti, neki a nagy tepsiben készítem, én viszont vastagabban, így magamnak egy kisebb tepsit használok, amibe a mardék tésztából készítek tésztalapot.
Mikor elnyújtottam a tésztákat, akkor egyenletesen rákenem a pizzaszószt, majd következnek a feltétek ízlés szerint. Nálunk általában szeletelt sonka, hagyma, bab, ananász, csípős paprika, esetenként kukorica kerül rá. Természetesen erről mindenki maga dönthet, hogy mit szeretne. Ha felkerültek a feltétek, akkor márcsak a reszelt sajtot kell rászórni és mehet a sütőbe.
A sütőt elő kell melegíteni 200 fokra és nagyjából 15 perc alatt készen van a pizzánk (én alul-felül sütős beállítást használok). Legegyszerűbben úgy ellenőrizhető, hogy ha alákukkantunk a tésztának. Ha látszanak rajta a sülésnyomok, akkor már jó. Persze alkalmazható tűpróba is.
Tipp:
Ha nem fogy el az tészta, akkor folpackkal letakarva a hűtőben 2 napig is eláll.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »