Házilag gyúrt krumplistészta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 75 dkg burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- étolaj vagy sertészsír
- só, ételízesítő
- törött pirospaprika
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csapott ek só
- langyos víz, mennyit felvesz a tészta
Elkészítése:
A vöröshagymát, burgonyákat megtisztítjuk, apró kockákra felvágjuk, majd a vöröshagymát megdinszteljük olajon vagy zsíron, erre rászórjuk a törött paprikát, majd hozzáadjuk a burgonyát és felöntjük egy kevés vízzel, fűszerezzük. Jó puhára megfőzzük, hogy jó sűrű legyen. Az egészben maradt burgonyákat villával jól szétnyomkodjuk.
Amíg a burgonya fől elkészítjük a tésztát. A hozzávalókat kimérjük, annyi langyos vizet teszünk hozzá, hogy keményebb állagú tésztát kapjunk, ( minél keményebb a tészta, annál jobb ) majd vékonyra elsodorjuk. (Közben felteszünk forrni enyhén sós vizet, amiben a tésztát kifőzzük. ) Ha már jó vékony a tésztánk jól megszórjuk liszttel és szorosan feltekerjük a sodrófára, majd felül a tetején elvágjuk, így egy hosszú téglalap alakú tésztát kapunk. ( fotón látható! )
Ezt középen ismét elvágjuk, így két hosszú csíkú tésztánk lesz. Az egyik csíkot magunk elé tesszük (lehet felét is, akinek úgy könnyebb ) és vágunk belőle három darab, ujjnyi szélességű csíkot. Ezeket magunk elé fordítjuk ( fotón látható! ) és ízlés szerint felkockázzuk őket. Így járunk el az összes tésztával. Kicsi lisztet lehet rá szórni, ha ragadna. Majd a felforrt vízbe kifőzzük és a krumplis alaphoz keverjük. Érdemes elkészíteni, mert gyorsan megvan és laktatóbb mint amit úgy vásárolunk meg. Elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet, de ha belejövünk már nem az. :) Savanyúsággal tálaljuk. Jó étvágyat!