Almás-erdei gyümölcsös morzsa süti recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Egy nagyobb méretű kerámia tálhoz:
Morzsa réteg:
- 150 g liszt (nálam most: 75 g rozsliszt, 75 g búzafinomliszt)
- 75 g cukor (nálam most: 50 g barna nádcukor, 25 g kristálycukor)
- 150 g hideg vaj felkockázva (lehet margarinnal is, de vajjal finomabb)
- 3-4 ek apró szemű zabpehely (ízlés szerint több/kevesebb, de el is hagyható)
Gyümölcs réteg:
- 2 db nagy édes alma
- 3 db kisebb idared alma
- 1 marék (fagyasztott) erdei gyümölcs
- fél citrom leve
- 1 tk fahéj (ízlés szerint több/kevesebb)
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 tk vaníliás cukor (ízlés szerint több/kevesebb, de el is hagyható)
Elkészítése:
Első lépésben felkockázom a vajat, majd visszateszem a hűtőbe, hagyom hűlni.
Egy kisebb tálba kimérem a lisztet, cukrot, zabpelyhet és a tálat félreteszem.
Az almákat meghámozom és dobókocka méretűre darabolom, majd egy külön tálba vagy a kerámia tálba teszem.
Az almákat meglocsolom a fél citrom levével, majd az egészet fahéjjal és szerecsendióval ízesítem, ezután (ha még nem tettük meg) beleöntöm a kerámia tálba. Rászórom az erdei gyümölcs bogyókat és az egészet megszórom egy kis vaníliás cukorral.
Előveszem a lisztes tálat és a hűtőből kivett vajjal az egészet kézzel összemorzsolom, addig míg “szemcsés”, “homokos”, morzsás állagot nem kapok. Ha elérte ezt az állapotot, rászórom a gyümölcsös rétegre.
Előmelegített sütőben kb. 190 fokon 40-50 percig sütöm, addig, míg a morzsa réteg aranybarna nem lesz.
Tipp:
Díszítésként szórhatunk rá gránátalma magvakat, vagy száraz serpenyőben pirított mandulapelyhet. Nyáron elengedhetetlen mellé a vanília fagyi!