Almás-erdei gyümölcsös morzsa süti

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:
Egy nagyobb méretű kerámia tálhoz:

Morzsa réteg:

  • 150 g liszt (nálam most: 75 g rozsliszt, 75 g búzafinomliszt)
  • 75 g cukor (nálam most: 50 g barna nádcukor, 25 g kristálycukor)
  • 150 g hideg vaj felkockázva (lehet margarinnal is, de vajjal finomabb)
  • 3-4 ek apró szemű zabpehely (ízlés szerint több/kevesebb, de el is hagyható)

Gyümölcs réteg:

  • 2 db nagy édes alma
  • 3 db kisebb idared alma
  • 1 marék (fagyasztott) erdei gyümölcs
  • fél citrom leve
  • 1 tk fahéj (ízlés szerint több/kevesebb)
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 tk vaníliás cukor (ízlés szerint több/kevesebb, de el is hagyható)

Elkészítése:

Első lépésben felkockázom a vajat, majd visszateszem a hűtőbe, hagyom hűlni.

Egy kisebb tálba kimérem a lisztet, cukrot, zabpelyhet és a tálat félreteszem.

Az almákat meghámozom és dobókocka méretűre darabolom, majd egy külön tálba vagy a kerámia tálba teszem.

Az almákat meglocsolom a fél citrom levével, majd az egészet fahéjjal és szerecsendióval ízesítem, ezután (ha még nem tettük meg) beleöntöm a kerámia tálba. Rászórom az erdei gyümölcs bogyókat és az egészet megszórom egy kis vaníliás cukorral.

Előveszem a lisztes tálat és a hűtőből kivett vajjal az egészet kézzel összemorzsolom, addig míg “szemcsés”, “homokos”, morzsás állagot nem kapok. Ha elérte ezt az állapotot, rászórom a gyümölcsös rétegre.

Előmelegített sütőben kb. 190 fokon 40-50 percig sütöm, addig, míg a morzsa réteg aranybarna nem lesz.

Tipp:

Díszítésként szórhatunk rá gránátalma magvakat, vagy száraz serpenyőben pirított mandulapelyhet. Nyáron elengedhetetlen mellé a vanília fagyi!