Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tökfőzelék, kovászos uborkalével recept

Tökfőzelék, kovászos uborkalével
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 500 g gyalult tök
    • 2 dl kovászos uborka lé
    • 1 kis fej hagyma apróra vágva
    • 1 kis csokor kapor
    • kevés só, és őrölt bors
    • ízlés szerint cukor
    • 1 kanál libazsír
    • 200 g főzőtejszín
    • 1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz

    Elkészítése:

    Főzelékem, annyiban tér el a hagyományostól, hogy a gyalult tököt a kovászos uborka levében főzöm. Lehet más savanyúság lével is csinálni, de akár hordós káposztáéval is. Amellett, hogy pikáns íze lesz, nem kell hozzá ecetet adni, mert a főzelék savanykásságát a savanyú lé biztosítja. Ezen kívül megakadályozza, hogy a tök könnyen szétfőjön.

    A hagymát libazsíron megdinszteljük, majd hozzáadva a legyalult, lecsorgatott tököt (lehet fagyasztott is) felöntjük a kovászos lével, majd annyi vízzel, hogy ellepje.

    Sózzuk, borsozzuk, kicsit cukrozzuk, majd megkóstoljuk. Felforralva, a tök megpuhulásáig főzzük vigyázva arra, hogy szét ne főjön.

    A főzőtejszínből, kevés lisztből habarást készítünk, azt kevés lével hígítjuk, amit a fazékból veszünk ki, csomómentesre keverjük, és visszaöntjük a fazékba. Most adjuk hozzá az apróra vágott kaprot.

    Újra felforraljuk, és a kiválasztott feltéttel, de akár anélkül is tálalhatjuk.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá