Tökfőzelék, kovászos uborkalével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 500 g gyalult tök
  • 2 dl kovászos uborka lé
  • 1 kis fej hagyma apróra vágva
  • 1 kis csokor kapor
  • kevés só, és őrölt bors
  • ízlés szerint cukor
  • 1 kanál libazsír
  • 200 g főzőtejszín
  • 1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz

Elkészítése:

Főzelékem, annyiban tér el a hagyományostól, hogy a gyalult tököt a kovászos uborka levében főzöm. Lehet más savanyúság lével is csinálni, de akár hordós káposztáéval is. Amellett, hogy pikáns íze lesz, nem kell hozzá ecetet adni, mert a főzelék savanykásságát a savanyú lé biztosítja. Ezen kívül megakadályozza, hogy a tök könnyen szétfőjön.

A hagymát libazsíron megdinszteljük, majd hozzáadva a legyalult, lecsorgatott tököt (lehet fagyasztott is) felöntjük a kovászos lével, majd annyi vízzel, hogy ellepje.

Sózzuk, borsozzuk, kicsit cukrozzuk, majd megkóstoljuk. Felforralva, a tök megpuhulásáig főzzük vigyázva arra, hogy szét ne főjön.

A főzőtejszínből, kevés lisztből habarást készítünk, azt kevés lével hígítjuk, amit a fazékból veszünk ki, csomómentesre keverjük, és visszaöntjük a fazékba. Most adjuk hozzá az apróra vágott kaprot.

Újra felforraljuk, és a kiválasztott feltéttel, de akár anélkül is tálalhatjuk.