Tökfőzelék grillezett oldalassal recept
Hozzávalók:
A tökfőzelékhez:
- 1 közepes méretű zsenge főzőtök
- kapor
- 1 ek só
- 2-3 ek tejföl
- 3-4 ek rizsliszt
- ecet (opcionális)
- 1 ek cukor vagy eritrit
Az oldalashoz:
- 1,5 kg oldalas
- só
- babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- szemes bors
- 2 dl ketchup
- 2 ek méz
- só
- őrölt bors
- 1 ek fehérborecet
- bors
Elkészítése:
A tököt megtisztítjuk, magházát eltávolítjuk és legyaluljuk, abban az edényben, amiben főzni fogjuk és lesózzuk. Állni hagyjuk kb egy fél órát.
Ezt követően annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi és ízlés szerint adunk hozzá apróra vágott kaprot is. Forrástól számított pár perc főzés a töknek elég.
Egy kis tálkában a tejfölt, a rizsliszttel kevés vízzel kézi habverővel csomómentesre keverjük, majd ezzel behabarjuk a főzeléket. Kb 5 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről.
Végül ecettel, cukorral, ha szükséges még sóval ízesítjük.
Az oldalast a csontok mentén feldaraboljuk, majd egy fazékban feltesszük főni, sóval, szemes borssal, babérlevéllel és hagymával együtt. Kb 1,5 óra alatt takaréklángon készre főzzük. Leszűrjük, a levet alaplének meghagyjuk (amiből bármilyen zöldségleves készíthető), a húst hagyjuk kihűlni.
Ezt követőn, a húsra öntjük a ketchup-méz-só-bors-fehérborecet elegyet és egy éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni. Másnap kerti grillen vagy a sütő grill fokozatán pirosra sütjük!