Tejfölös babfőzelék pörkölttel recept

Hozzávalók:
Főzelék:
- 30 dkg szárazbab
- 1-2 babérlevél
- 1 kk kömény
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 tk házi paprikakrém
- 1 tk házi ételízesítő
- 4 evőkanál étolaj
- 2 púpozott evőkanál finomliszt
- 1 csapott kiskanál só
- 1 mk pirospaprika
- 1 kiskanál 10 %-os ételecet
- 1 mokkáskanál kristálycukor
- 2,5 dl tejföl
A pörkölthöz:
- 6 szelet tarja
- 1 ek zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt bors ízlés szerint
- majoránna ízlés szerint
- 1 tk házi paprikakrém
- só
- 2 tk pirospaprika
Elkészítése:
A babot átválogatjuk, azaz a lukacsos (ebben kártevő húzódhat meg), sérült szemeket, az esetleg közé került egyéb dolgokat kiszedjük belőle.
Megmossuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük és annyi friss hideg vízben, amennyi jó ujjnyira ellepi, feltesszük főni.
Ha forr, leszűrjük és újra friss, kb 8 dl hideg vízben tesszük föl főni. Tapasztalatok szerint ha a bab első levét leöntjük, kevésbé okoz gyomorbántalmakat.
A babérlevéllel és az egészben beletett, meghámozott vöröshagymával fűszerezzük. Kis lángon, lefödve kb 30 perc alatt félpuhára főzzük. Közben többször megkeverjük, elfövő levét pótoljuk.
Amíg a bab puhul fűszeres-paprikás rántást készítünk. Ehhez fokhagymát megtisztítjuk, nagyon finomra aprítjuk. A kissé felforrósított olajon a lisztet kb fél perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről lehúzva a fokhagymát és a pirospaprikát belekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
A félig puha babot megsózzuk, azért csak most, mert ha már az elején megsózzuk, a bab nehezebben puhul.
Amikor már puha, a kihűlt rántáshoz a bab főzőlevéből egy merőkanálnyit belemerünk, simára keverjük. A puha babhoz öntjük, kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt leve kellően besűrűsödik. Végül az ecettel, a cukorral, a paprikakrémmel és az ételízesítővel kellemesen pikánsra ízesítjük.
A tejfölt 2 ek liszttel és egy kevés vízzel simára keverjük és az ételt behabarjuk vele.
A pörkölthöz a húst megmossuk. A hagymákat apróra, a húst szeletekre vagy kockákra vágjuk.
A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, rátesszük a fokhagymát és a paprikakrémet. Megszórjuk a fűszerekkel és pár percig együtt pároljuk.
Rátesszük a húst, sózzuk és addig pároljuk, míg a saját levét kezdi elfőni. Megszórjuk a pirospaprikával és mindig csak pici vizet aláöntve készrefőzzük. Nem baj, ha többször zsírjára pirul.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »