Zöldfűszeres gombaraguval töltött tönkölylisztes palacsinta recept
Hozzávalók:
- 25 dkg fehér tönkölyliszt
- 10 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
- 5 dkg rozsliszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 dl tej (házi)
- 3-4 dl szódavíz
- 1 tk só
- 1 dl olaj
A töltelékhez:
- 50 dkg gomba
- 3 szál újhagyma
- 3 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
- 2 dl tejszín
- 2 ág friss oregánó
- 6-8 levél bazsalikom
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kis csokor metélőhagyma
- ízlés szerint só
- bors
Elkészítése:
A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojásokat, az olajat, és először kevés tejjel elkezdjük összekeverni, míg galuskatészta állagúvá válik. Majd apránként adogatva a tejet és a szódavizet folyamatosan kevergetve, sima palacsintatésztává keverjük. Mikor ezzel kész vagyunk, a tésztát fél órán át pihentetjük.
A hagymát és a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, vaj és egy kevés olívaolaj keverékén megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mikor megpirult a gomba, felöntjük a tejszínnel, és az egészet összeforraljuk.
Végül az utolsó percekben hozzáadjuk az aprított zöld fűszernövényeket, és jól elkeverjük. Így a friss növények aromái nem főnek el.
A tésztát a pihentetés után pici olajjal kikent palacsintasütőben egymás után kisütjük. Megtöltjük a fűszeres gombaraguval, feltekerjük, majd a tetejére aprított metélőhagymát szórunk. Megszórhatjuk reszelt parmezánnal is, ezzel erősítve az olaszos ízvilágot.