Kel tekercsek recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 16 nagy kel levél
Töltelék:
- 50 dkg darált pulyka hús
- 0,5 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek olíva olaj
- 1 ek vaj
- 2 dl rizs
- 3 dl húsleves alaplé (vagy a kel főzőleve)
- 1 tk őrölt kömény
- 1 kk frissen reszelt szerecsen dió
- 1 kk őrölt fehér bors
- paradicsom
- paprika
- só
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Tetejére:
- 3 dl tejföl
- 1 ek ketchup
- csipet só
- 1 gömböc mozzarella sajt (bármilyen, ízlésünknek megfelelő sajt jó hozzá)
Elkészítése:
Lobogó, forró, sós vízben pár perc alatt megpároljuk a kel leveleket és szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük. Főző levét félre tesszük.
Egy lábasban olívaolajat és vajat hevítünk, ezen üvegesre pirítjuk a kétféle hagymát, a köménnyel együtt. A hagymás alapra morzsoljuk a darált húst, amit fehéredésig főzünk. A rizst hozzámérjük és ízlésünk szerint fűszerezzük, paradicsomot adhatunk hozzá, majd 3 dl alaplével felöntjük. Fedő alatt puhára pároljuk és, ha szükséges pótoljuk az alaplét (ne legyen túl “szaftos”, mert kifolyik a töltelék a levelekből!).
Amikor félig megpuhultak a rizsszemek, az edényt levesszük a tűzről és fedő alatt hagyjuk még pihenni kicsit, majd az egész töltelékhez egy tojást keverünk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy nagyobb sütőtálat meghintünk maréknyi zsemlemorzsával.
A kel levelekbe tölteléket teszünk és szép sorban feltekerve, egymás mellé helyezzük az sütő edényünkben. A kikavart tejföllel locsoljuk és sajttal szójuk.
A meleg sütőbe tolva aranybarnára sütjük. Főételként, de akár meleg előételként is megállja a helyét. Azon melegében tálalható, de másnap hidegen is nagyon finom :)
Jó étvágyat!