Kel tekercsek

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kel tekercsek

Hozzávalók:

  • 16 nagy kel levél

Töltelék:

  • 50 dkg darált pulyka hús
  • 0,5 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 ek vaj
  • 2 dl rizs
  • 3 dl húsleves alaplé (vagy a kel főzőleve)
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 kk frissen reszelt szerecsen dió
  • 1 kk őrölt fehér bors
  • paradicsom
  • paprika
  • 1 egész tojás

Tetejére:

  • 3 dl tejföl
  • 1 ek ketchup
  • csipet só
  • 1 gömböc mozzarella sajt (bármilyen, ízlésünknek megfelelő sajt jó hozzá)

Elkészítése:

Lobogó, forró, sós vízben pár perc alatt megpároljuk a kel leveleket és szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük. Főző levét félre tesszük.

Egy lábasban olívaolajat és vajat hevítünk, ezen üvegesre pirítjuk a kétféle hagymát, a köménnyel együtt. A hagymás alapra morzsoljuk a darált húst, amit fehéredésig főzünk. A rizst hozzámérjük és ízlésünk szerint fűszerezzük, paradicsomot adhatunk hozzá, majd 3 dl alaplével felöntjük. Fedő alatt puhára pároljuk és, ha szükséges pótoljuk az alaplét (ne legyen túl “szaftos”, mert kifolyik a töltelék a levelekből!).

Amikor félig megpuhultak a rizsszemek, az edényt levesszük a tűzről és fedő alatt hagyjuk még pihenni kicsit, majd az egész töltelékhez egy tojást keverünk.
kel-tekercs2
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy nagyobb sütőtálat meghintünk maréknyi zsemlemorzsával.

A kel levelekbe tölteléket teszünk és szép sorban feltekerve, egymás mellé helyezzük az sütő edényünkben. A kikavart tejföllel locsoljuk és sajttal szójuk.

A meleg sütőbe tolva aranybarnára sütjük. Főételként, de akár meleg előételként is megállja a helyét. Azon melegében tálalható, de másnap hidegen is nagyon finom :)
Jó étvágyat!