Hozzávalók:
Töltelék:
Tetejére:
Elkészítése:
Lobogó, forró, sós vízben pár perc alatt megpároljuk a kel leveleket és szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük. Főző levét félre tesszük.
Egy lábasban olívaolajat és vajat hevítünk, ezen üvegesre pirítjuk a kétféle hagymát, a köménnyel együtt. A hagymás alapra morzsoljuk a darált húst, amit fehéredésig főzünk. A rizst hozzámérjük és ízlésünk szerint fűszerezzük, paradicsomot adhatunk hozzá, majd 3 dl alaplével felöntjük. Fedő alatt puhára pároljuk és, ha szükséges pótoljuk az alaplét (ne legyen túl “szaftos”, mert kifolyik a töltelék a levelekből!).
Amikor félig megpuhultak a rizsszemek, az edényt levesszük a tűzről és fedő alatt hagyjuk még pihenni kicsit, majd az egész töltelékhez egy tojást keverünk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy nagyobb sütőtálat meghintünk maréknyi zsemlemorzsával.
A kel levelekbe tölteléket teszünk és szép sorban feltekerve, egymás mellé helyezzük az sütő edényünkben. A kikavart tejföllel locsoljuk és sajttal szójuk.
A meleg sütőbe tolva aranybarnára sütjük. Főételként, de akár meleg előételként is megállja a helyét. Azon melegében tálalható, de másnap hidegen is nagyon finom :)
Jó étvágyat!