Húsvéti vendégváró őzgerinc recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tartármártás:
- 125 g majonéz
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csapott kiskanál porcukor
- 1 csapott kiskanál citromlé
- 1 kiskanál mustár
- só
- bors
Továbbá:
- 25 dkg főtt, füstölt sonka
- 4 főtt FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 piros húsú paprika
- 4 csemege uborka
- 1,5 dl húsleves alaplé (vagy 1,5 dl víz és 1 húsleves kocka)
- 1 dl víz
- 25 g zselatin (por állagú)
- 1 púpos teáskanál reszelt torma (ízlés szerint lehet több is, de ki is maradhat)
Elkészítése:
A zselatinra ráöntjük az 1 deciliter vizet és hagyjuk, hogy beszívja, jól megduzzadjon.
Először a tartármártást készítjük el. A majonézhez hozzáadjuk a tejfölt, porcukrot, citromlevet, mustárt és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet jól összekeverjük.
Ezután felvágjuk apróra a főtt sonkát, tojásokat, paprikát és a csemege uborkát, majd belekeverjük a tartármártásba. Ekkor adjuk hozzá a tormát is, ha szeretnénk.
Az alaplevet vagy a vízből és leveskockából készített levet feltesszük a tűzre és hozzáadjuk az idő közben megduzzadt zselatint és alacsony lángon felolvasztjuk (nem szabad forralni!!).
A zselatinos levet belekeverjük a sonkás masszába.
Az őzgerinc formát folpackkal kibéleljük, majd beleszedjük a zselatinos masszát és néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Másnap óvatosan kiborítjuk a formából és lehúzzuk róla a folpackot, majd szeletelve tálaljuk.