Húsvéti vendégváró őzgerinc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Húsvéti vendégváró őzgerinc

Hozzávalók:
Tartármártás:

  • 125 g majonéz
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csapott kiskanál porcukor
  • 1 csapott kiskanál citromlé
  • 1 kiskanál mustár
  • bors

Továbbá:

  • 25 dkg főtt, füstölt sonka
  • 4 főtt tojás
  • 1 piros húsú paprika
  • 4 csemege uborka
  • 1,5 dl húsleves alaplé (vagy 1,5 dl víz és 1 húsleves kocka)
  • 1 dl víz
  • 25 g zselatin (por állagú)
  • 1 púpos teáskanál reszelt torma (ízlés szerint lehet több is, de ki is maradhat)

Elkészítése:

A zselatinra ráöntjük az 1 deciliter vizet és hagyjuk, hogy beszívja, jól megduzzadjon.

Először a tartármártást készítjük el. A majonézhez hozzáadjuk a tejfölt, porcukrot, citromlevet, mustárt és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet jól összekeverjük.

Ezután felvágjuk apróra a főtt sonkát, tojásokat, paprikát és a csemege uborkát, majd belekeverjük a tartármártásba. Ekkor adjuk hozzá a tormát is, ha szeretnénk.

Az alaplevet vagy a vízből és leveskockából készített levet feltesszük a tűzre és hozzáadjuk az idő közben megduzzadt zselatint és alacsony lángon felolvasztjuk (nem szabad forralni!!).

A zselatinos levet belekeverjük a sonkás masszába.

Az őzgerinc formát folpackkal kibéleljük, majd beleszedjük a zselatinos masszát és néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Másnap óvatosan kiborítjuk a formából és lehúzzuk róla a folpackot, majd szeletelve tálaljuk.