Csirkemájas táska recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 csapott evőkanál porcukor
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 20 dkg füstölt sajt (Karaván – a szélét vegyük, ami füstösebb),
A májas töltelékhez:
- 50 dkg csirkemáj
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dkg libazsír vagy olaj
- 2 teáskanál majoránna
- 1 kiskanál kakukkfű
- 1 dl tej
- 2 cl jó minőségű konyak
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítése:
Egy nagyobb tálba tegyük bele a lisztet, a porélesztőt, porcukrot és a reszelt sajtot. A száraz anyagokat keverjük össze.
A tejet tegyük egy edénybe a vajjal és melegítsük fel. Hagyjuk, hogy a tejben a vaj felolvadjon. A tejes vajas keveréket apránként adjuk a szárazanyaghoz.
Egy fakanállal keverjük össze (nem kell dagasztani) kicsit ragacsos félkemény tésztát kell, hogy kapjunk. Takarjuk le a tálat és tegyük hűtőbe 2-3 órára vagy egy éjszakára. Hagyjuk, hogy kétszeresére meg kelljen.
Amíg a tésztánk a hűtőben vacog és lassan meg kell készítsük el tölteléket. A hagymát és fokhagymát dinszteljük meg a zsiradékon. Adjuk hozzá a majoránnát és a kakukkfüvet. A hagymás alapra tegyük rá a kisebb darabokra vágott májat.
A májat pirítsuk le vigyázva arra, hogy szaftos maradjon és ne száradjon ki. A májas keverékből vegyünk ki egy keveset. A másik részhez adjuk hozzá a tejet és a konyakot botmixerrel keverjük simára.
Majd keverjük össze a kétféle állagú májat ha kell még ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel és a majoránnával megkelt tésztát nyújtsuk ki vágjuk ki a tésztából a táska formát. A forma egyik részére tegyünk tölteléket.
A tészta felső részét egy éles késsel csíkozzuk be majd hajtsuk rá a májas részre. Tegyük tepsire és kenjük le tojással a péksüteményünket.
Süthetjük azonnal előmelegített sütőben 170 C 15-18 percig. Vagy egy éjszakára formázva a hűtőbe tehetjük és másnap reggel hideg sütőben kezdjük el sütni