Csirkemájas táska

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 csapott evőkanál porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 20 dkg füstölt sajt (Karaván – a szélét vegyük, ami füstösebb),

A májas töltelékhez:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 fej nagyobb vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg libazsír vagy olaj
  • 2 teáskanál majoránna
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • 1 dl tej
  • 2 cl jó minőségű konyak
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítése:

Egy nagyobb tálba tegyük bele a lisztet, a porélesztőt, porcukrot és a reszelt sajtot. A száraz anyagokat keverjük össze.

A tejet tegyük egy edénybe a vajjal és melegítsük fel. Hagyjuk, hogy a tejben a vaj felolvadjon. A tejes vajas keveréket apránként adjuk a szárazanyaghoz.

Egy fakanállal keverjük össze (nem kell dagasztani) kicsit ragacsos félkemény tésztát kell, hogy kapjunk. Takarjuk le a tálat és tegyük hűtőbe 2-3 órára vagy egy éjszakára. Hagyjuk, hogy kétszeresére meg kelljen.

Amíg a tésztánk a hűtőben vacog és lassan meg kell készítsük el tölteléket. A hagymát és fokhagymát dinszteljük meg a zsiradékon. Adjuk hozzá a majoránnát és a kakukkfüvet. A hagymás alapra tegyük rá a kisebb darabokra vágott májat.

A májat pirítsuk le vigyázva arra, hogy szaftos maradjon és ne száradjon ki. A májas keverékből vegyünk ki egy keveset. A másik részhez adjuk hozzá a tejet és a konyakot botmixerrel keverjük simára.

Majd keverjük össze a kétféle állagú májat ha kell még ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel és a majoránnával megkelt tésztát nyújtsuk ki vágjuk ki a tésztából a táska formát. A forma egyik részére tegyünk tölteléket.

A tészta felső részét egy éles késsel csíkozzuk be majd hajtsuk rá a májas részre. Tegyük tepsire és kenjük le tojással a péksüteményünket.

Süthetjük azonnal előmelegített sütőben 170 C 15-18 percig. Vagy egy éjszakára formázva a hűtőbe tehetjük és másnap reggel hideg sütőben kezdjük el sütni