Vegán töltött káposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:
- kb 3 kg savanyított káposztafej (beáztatva, lecsöpögtetve)
- 0,5 kg szálas savanyú káposzta (átöblítve ha nem szereted nagyon savanyúan)
- 1 bögre rizs 1 bögre vízben előfőzve (a bögre 2,5 dl-es)
- 40 dkg füstölt tofu
- 0,5 kg gomba
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 1 közepes cukkíni lereszelve
- só, bors, babérlevél, őrölt kömény, lestyán, majoránna, füstölt pirospaprika
Elkészítése:
A rizst egy kicsi edénybe mérjük és felöntjük egy bögrényi forró vízzel és addig főzzük, amíg a vizet felissza. Ha már nincs alatta víz, akkor elzárjuk alatta a lángot és fedővel latakarjuk és félretesszük.
A hagymát kevés olajon egy nagyobb serpenyőben elkezdjük pirítani.
Közben a gombát nagyon apróra vágjuk vagy aprítóban átpörgetjük. Néhány perc után a hagymához adjuk és együtt pirítjuk tovább. Pirítás közben alaposan sózzuk, borsozzuk, köményt, majoránnát és lestyánt adunk hozzá.
Amikor elfőtte a levét, akkor belekeverjük a pirospaprikát, 3 gerezd zúzott fokhagymát, az összemorzsolt tofut, a lereszelt cukkínit és a rizst, majd az egészet alaposan összeforgatjuk. Megkóstoljuk és ha szükséges, akkor ízesítjük még.
Egy nagyobb tepsi aljába vékony rétegben szálas képosztát terítünk.
A savanyított káposzta leveleiből a vastag, eres részt kivágjuk és mindegyik levélbe kb 1,5-2 evőkanálnyi tölteléket göngyölünk. Ha vannak benne nagyobb levelek, azokat ketté is vághatjuk.
A betöltött káposztákat belesorakoztatjuk a tepsibe. Közéjük kevés szemes borsot, babérlevelet és a maradék fokhagymagerezdeket szórunk. Kevés füstölt paprikát szórhatunk még a tetejére, majd befedjük a maradék szálas káposztával és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Alufóliával befedjük és 160 fokos sütőben 2,5-3 órán át pároljuk. Ez fontos, így jól össze tudnak érni az ízek.
Vegán tejföllel vagy joghurttal és/vagy kenyérrel fogyasztjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!