Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Töltött mángold levél recept

Töltött mángold levél
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Töltelékhez:

    • 50 dkg darált sertés hús
    • 30 dkg rizs
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 3 ek olaj
    • 2 csapott kk só
    • 1 kk őrölt bors
    • 1 kk őrölt pirospaprika
    • 1 kk házi darált paprika (esetleg csemege paprikakrém)
    • 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 kk szárított bolti ételízesítő)

    Továbbá:

    • 3 nagy marék friss, nagyobb mángold levél
    • 2 dl házi paradicsomlé

    Elkészítése:

    Először a tölteléket készítjük el. A megtisztított, felkockázott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk. Egy tálba rakjuk a darált húst, a rizsát, a pirított hagymát, belezúzzuk a fokhagymákat, ízesítjük a fűszerekkel. Alaposan összedolgozzuk.

    A mángold leveleket folyó víz alatt jól átmossuk, kicsit lecsöpögtetjük és a levélnyelet levágjuk, a vastag főér nyél felőli részét is vékonyra vágjuk, úgy mint a töltött káposzta készítésekor a káposztalevélnél, majd egy kevés tölteléket a levél fonákára téve a nyél felőli aljáról szorosan feltekerjük, a két szélét pedig az ujjunkkal betömjük. Egy fazékba sorakoztatjuk.

    Meglocsoljuk a paradicsomlével és felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Meghintjük egy nagy csipet sóval. Dupla fedő alatt közepes lángon hagyjuk, míg fel nem forr, majd mérsékelt lángon a rizs puhulásáig főzzük. Nekem kb 30 perc alatt főtt meg, de ez függ a rizs fajtájától is. A lángot elzárva, a fedő alatt a gőzben még tovább puhulnak a töltött levelek.

    Tipp:

    Idén gyönyörű, hatalmas, fodros zöld levelekkel ajándékozott meg a kertben a mángold. Úgy döntöttem, hogy a töltött káposzta mintájára fogok ebédet készíteni belőle. Ha töltenek szőlő levelet, torma levelet, akkor itt az ideje, hogy a mángold is beálljon a sorba. Könnyű volt vele dolgozni, nem szakadt, nem kellett dinsztelni, mint a káposztát, főzés közben sem repedt szét. Érdemes nagyobb leveleket választani. Nem számoltam meg, hány darab lett, de két szintet töltött meg egy közepes méretű fazékban.
    Melegen, friss kenyérrel, esetleg tejföllel kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá