Töltött mángold levél

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Töltelékhez:

  • 50 dkg darált sertés hús
  • 30 dkg rizs
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • 2 csapott kk só
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • 1 kk házi darált paprika (esetleg csemege paprikakrém)
  • 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 kk szárított bolti ételízesítő)

Továbbá:

  • 3 nagy marék friss, nagyobb mángold levél
  • 2 dl házi paradicsomlé

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el. A megtisztított, felkockázott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk. Egy tálba rakjuk a darált húst, a rizsát, a pirított hagymát, belezúzzuk a fokhagymákat, ízesítjük a fűszerekkel. Alaposan összedolgozzuk.

A mángold leveleket folyó víz alatt jól átmossuk, kicsit lecsöpögtetjük és a levélnyelet levágjuk, a vastag főér nyél felőli részét is vékonyra vágjuk, úgy mint a töltött káposzta készítésekor a káposztalevélnél, majd egy kevés tölteléket a levél fonákára téve a nyél felőli aljáról szorosan feltekerjük, a két szélét pedig az ujjunkkal betömjük. Egy fazékba sorakoztatjuk.

Meglocsoljuk a paradicsomlével és felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Meghintjük egy nagy csipet sóval. Dupla fedő alatt közepes lángon hagyjuk, míg fel nem forr, majd mérsékelt lángon a rizs puhulásáig főzzük. Nekem kb 30 perc alatt főtt meg, de ez függ a rizs fajtájától is. A lángot elzárva, a fedő alatt a gőzben még tovább puhulnak a töltött levelek.

Tipp:

Idén gyönyörű, hatalmas, fodros zöld levelekkel ajándékozott meg a kertben a mángold. Úgy döntöttem, hogy a töltött káposzta mintájára fogok ebédet készíteni belőle. Ha töltenek szőlő levelet, torma levelet, akkor itt az ideje, hogy a mángold is beálljon a sorba. Könnyű volt vele dolgozni, nem szakadt, nem kellett dinsztelni, mint a káposztát, főzés közben sem repedt szét. Érdemes nagyobb leveleket választani. Nem számoltam meg, hány darab lett, de két szintet töltött meg egy közepes méretű fazékban.
Melegen, friss kenyérrel, esetleg tejföllel kínáljuk.