Töltött burgonya parasztosan recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 6 kb egyforma (nagyobb) burgonya
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 10-12 cm lángolt kolbász
- 1 fej lilahagyma
- 2 szál csemegehagyma
- 20 dkg sajt
Elkészítése:
A burgonyákat enyhén sós vízben megfőzzük, hideg vízzel átöblítjük és félretesszük, hogy kissé hűljenek le.
A kolozsvári szalonnát keskeny csíkokra vágjuk és serpenyőben pirosra lepirítjuk, majd a keletkezett zsiradékból leszűrjük.
A burgonyákat hosszában kettévágjuk és kikaparjuk a belsejét úgy, hogy körben a héjukon fél centi burgonya maradjon.
A töltelékhez a kolbászt, a lilahagymát, a csemegehagymát és 15 dkg sajtot apróra vágunk és hozzáadjuk a pirított szalonnát (igény szerint sózzuk, borsozzuk ha kell, bár eléggé sós a szalonna is és a kolbász is) és megtöltjük vele a burgonyákat.
Végül tepsire tesszük, melléjük rakjuk a kivájt főtt krumpli darabokat és 190 fokra előmelegített sütőben 15-17 percig sütjük.
Ekkor kivesszük és a maradék 5 dkg reszelt sajtot elosztjuk rajtuk. Visszatesszük a sütőbe még további 4-5 percre, hogy a sajt ráolvadjon a töltelékekre.
Friss kenyérrel és a ropogósra sült krumplidarabokkal, illetve savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!