Töltött burgonya parasztosan

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 6 kb egyforma (nagyobb) burgonya
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 10-12 cm lángolt kolbász
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 szál csemegehagyma
  • 20 dkg sajt

Elkészítése:

A burgonyákat enyhén sós vízben megfőzzük, hideg vízzel átöblítjük és félretesszük, hogy kissé hűljenek le.

A kolozsvári szalonnát keskeny csíkokra vágjuk és serpenyőben pirosra lepirítjuk, majd a keletkezett zsiradékból leszűrjük.

A burgonyákat hosszában kettévágjuk és kikaparjuk a belsejét úgy, hogy körben a héjukon fél centi burgonya maradjon.

A töltelékhez a kolbászt, a lilahagymát, a csemegehagymát és 15 dkg sajtot apróra vágunk és hozzáadjuk a pirított szalonnát (igény szerint sózzuk, borsozzuk ha kell, bár eléggé sós a szalonna is és a kolbász is) és megtöltjük vele a burgonyákat.

Végül tepsire tesszük, melléjük rakjuk a kivájt főtt krumpli darabokat és 190 fokra előmelegített sütőben 15-17 percig sütjük.

Ekkor kivesszük és a maradék 5 dkg reszelt sajtot elosztjuk rajtuk. Visszatesszük a sütőbe még további 4-5 percre, hogy a sajt ráolvadjon a töltelékekre.

Friss kenyérrel és a ropogósra sült krumplidarabokkal, illetve savanyúsággal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!