Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Teriyaki tofu-húsgolyó japán lazacos burgonyasalátával recept

Teriyaki tofu-húsgolyó japán lazacos burgonyasalátával
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1 csomag tofu
    • 20 dkg darált csirke vagy pulykahús
    • 1 tk reszelt gyömbér
    • 3 nagy burgonya
    • 1 kisebb kígyóuborka
    • 1 kis szelet lazac
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (egy főtt, egy nyers)
    • 4-5 ek majonéz
    • 3 dkg vaj
    • kevés cukor, citromlé
    • 1 nagyobb sárgarépa
    • 2 ek szójaszósz
    • 1 ek mirin
    • 1 ek méz
    • 1 ek édes chii szósz
    • 5-10 csepp Tabasco szósz
    • só, bors
    • olaj a sütéshez

    Teriyaki szósz hozzávalói:

    • 2 ek szójaszósz
    • 2 ek cukor
    • 2 ek főző sake (száraz fehérborral helyettesíthető)
    • 1 ek mirin
    • 2 tk rizsecet (vagy sima ecet, esetleg citromlé)

    Elkészítése

    A tofuról leöntjük a levet, majd konyharuhába csomagoljuk és nehezéket teszünk rá, hogy a felesleges egyéb levek kijöjjenek belőle. Így hagyjuk 10 percig. Addig a darált húst elkeverjük a gyömbérrel, sózzuk, borsozzuk.

    Közben előkészítjük a salátának a japános majonézt és a pácolt sárgarépát. Ehhez tegyünk fel főni egy tojást (forrástól számítva 10 percig főzzük). Amíg fő a tojás, addig egy kisebb, mikrózható tálkában megolvasztjuk a vajat, hozzáadunk egy felvert nyers tojást, majd alacsony fokozaton visszatesszük fél percre a mikróba. Hozzáadjuk a majonézt, ízlés szerint cukrot, citromlevet, sózzuk, borsozzuk. Belereszeljük a megpucolt főtt tojást is és krémesre keverjük.

    A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, majd a hámozóval vékony csíkokat szelünk belőle. Egy kisméretű zárható műanyag edényben keverjünk össze 2 ek szójaszószt, 1 ek mirint, 1 ek mézet, 1 ek édes chili szószt és a pár csepp tabasco-t. (Aki nem szereti a csipőset, az el is hagyhatja a Tabasco-t.) Forgassuk bele a nyers répacsíkokat, majd tegyük egy fél órára a hűtőbe.
    (Japánban a hasonló nyersen pácolt zöldségeket tsukemono-nak hivják, rengeteg fajtája van, és nyers zöldségekről lévén szó, nagyon egészséges is, érdemes kipróbálni.)

    A burgonyát héjastól puhára főzzük, majd lehúzzuk a héjukat és kisebb darabokra törjük egy tálban. A kígyóuborkát megmossuk, félbevágjuk és vékonyra szeleteljük. A lazacszeletet egészben vízben 5-6 percig főzzük, majd ha kihűlt egy tálba darabokra szedjük. Hozzáadjuk a burgonyát és az uborkát. Ráöntjük a majonézes krémet, jól elkeverjük, majd lezárva fél órára hűtőbe tesszük.

    A tofut hozzámorzsoljuk a darált húshoz, jól elkeverjük. Én tettem bele egy kevés főző sakét is, ezt lehet száraz fehérborral helyettesíteni, de el is lehet hagyni. A kevés folyadéktól jobban formázható a húsgolyó. Vizes kézzel formázzunk körülbelül 3 cm átmérőjű golyókat, nekem így 14 húsgolyó lett a végén. Kevés olajon süssük ki a húsgolyókat, mindegyiknek úgy 5-7 perc kell, hogy jól átsüljön. Ha készen vannak, akkor vegyük ki őket a serpenyőből, papírtörlőn csöpögtessük le a felesleges olajat.

    A serpenyőben főzzük össze a teriyaki szószt. Lehet boltit is használni, ha nincsenek otthon ilyen hozzávalók. Ha szirupos állagú lesz a szósz, akkor tegyük vissza a húsgolyókat és forgassuk meg a szószban.

    Tálalásnál tegyünk a tányérra a hideg, összeért burgonyasalátából, a pácolt pikáns sárgarépából a teriyaki szósszal meglocsolt húsgolyók mellé.

    Tipp:

    A burgonyasalátába lazac helyett lehet konzerv tonhalat vagy akár sonkát is tenni, szinte mindennel nagyon finom!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá