Hozzávalók:
Teriyaki szósz hozzávalói:
Elkészítése
A tofuról leöntjük a levet, majd konyharuhába csomagoljuk és nehezéket teszünk rá, hogy a felesleges egyéb levek kijöjjenek belőle. Így hagyjuk 10 percig. Addig a darált húst elkeverjük a gyömbérrel, sózzuk, borsozzuk.
Közben előkészítjük a salátának a japános majonézt és a pácolt sárgarépát. Ehhez tegyünk fel főni egy tojást (forrástól számítva 10 percig főzzük). Amíg fő a tojás, addig egy kisebb, mikrózható tálkában megolvasztjuk a vajat, hozzáadunk egy felvert nyers tojást, majd alacsony fokozaton visszatesszük fél percre a mikróba. Hozzáadjuk a majonézt, ízlés szerint cukrot, citromlevet, sózzuk, borsozzuk. Belereszeljük a megpucolt főtt tojást is és krémesre keverjük.
A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, majd a hámozóval vékony csíkokat szelünk belőle. Egy kisméretű zárható műanyag edényben keverjünk össze 2 ek szójaszószt, 1 ek mirint, 1 ek mézet, 1 ek édes chili szószt és a pár csepp tabasco-t. (Aki nem szereti a csipőset, az el is hagyhatja a Tabasco-t.) Forgassuk bele a nyers répacsíkokat, majd tegyük egy fél órára a hűtőbe.
(Japánban a hasonló nyersen pácolt zöldségeket tsukemono-nak hivják, rengeteg fajtája van, és nyers zöldségekről lévén szó, nagyon egészséges is, érdemes kipróbálni.)
A burgonyát héjastól puhára főzzük, majd lehúzzuk a héjukat és kisebb darabokra törjük egy tálban. A kígyóuborkát megmossuk, félbevágjuk és vékonyra szeleteljük. A lazacszeletet egészben vízben 5-6 percig főzzük, majd ha kihűlt egy tálba darabokra szedjük. Hozzáadjuk a burgonyát és az uborkát. Ráöntjük a majonézes krémet, jól elkeverjük, majd lezárva fél órára hűtőbe tesszük.
A tofut hozzámorzsoljuk a darált húshoz, jól elkeverjük. Én tettem bele egy kevés főző sakét is, ezt lehet száraz fehérborral helyettesíteni, de el is lehet hagyni. A kevés folyadéktól jobban formázható a húsgolyó. Vizes kézzel formázzunk körülbelül 3 cm átmérőjű golyókat, nekem így 14 húsgolyó lett a végén. Kevés olajon süssük ki a húsgolyókat, mindegyiknek úgy 5-7 perc kell, hogy jól átsüljön. Ha készen vannak, akkor vegyük ki őket a serpenyőből, papírtörlőn csöpögtessük le a felesleges olajat.
A serpenyőben főzzük össze a teriyaki szószt. Lehet boltit is használni, ha nincsenek otthon ilyen hozzávalók. Ha szirupos állagú lesz a szósz, akkor tegyük vissza a húsgolyókat és forgassuk meg a szószban.
Tálalásnál tegyünk a tányérra a hideg, összeért burgonyasalátából, a pácolt pikáns sárgarépából a teriyaki szósszal meglocsolt húsgolyók mellé.
A burgonyasalátába lazac helyett lehet konzerv tonhalat vagy akár sonkát is tenni, szinte mindennel nagyon finom!