Székelykáposzta kuktában recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg dagadó, vagy lapocka
- 1,5 kg vecsési savanyú káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek libazsír
- 1 tv paprika
- 1 hámozott paradicsom
- 1 ek törött bors
- 6-8 db babérlevél
- 2 ek fűszerpaprika
- só
Elkészítése:
A hús először hosszanti csíkokra, majd kockákra vágom (kb.4*4 cm-esre).
A hagymát, a paprikát és paradicsomot apróra vágom, a zsiradékkal és a hússal együtt belerakom a kuktába. Lefedve, lassú tűzön, többszöri kevergetés mellett zsírjára sütöm.
Amikor kezdi saját levét elfőni, akkor teszem rá a fűszerpaprikát, borsot és ezekkel jól átkeverem. Hozzárakom a tálban fellazított káposztát, fakanállal jól átkeverem a fűszeres hússal, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Én a felöntő vizet szoktam megsózni.
A káposztát mindenképpen kóstoljuk meg és annak sósságát számítsuk hozzá a sózáskor. Általában csak annyi plusz sózást igényel ez az étel, amennyit a pörkölthöz tennénk.
A kukta sípoló hangja után fél órán át főzzük, majd elzárva a lángot, még legalább fél órán át hagyjuk lezárva, hogy készre puhuljon.
Tipp:
Nálam kuktában készült. A kuktát nem csak azért szeretem, mert jócskán lerövidül a főzési idő, de főképp azért, mert minden íz az ételben marad, így sokkal finomabb, mintha a konyhánkat gőzölögtettük volna tele az elfövő finomságokkal.