Slambuc recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
ezek a hozzávalók 5 literes bográcshoz is elegendőek, de fazékban gázon is elkészíthető
- 10 dkg füstölt szalonna kockára vágva
- 1 nagyobb fej vöröshagyma felkockázva
- 1 kg tisztított, karikára vágott burgonya (a súly tisztítva értendő)
- 75 dkg lebbencstészta összetörve
- 2 ek só
- 2 ek sertészsír
- 1/2 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- kevés petrezselyemzöld
- kevés zellerzöld
Elkészítése:
A bográcsot tegyük fel a tűzre, mehet bele az előre felkockázott szalonna, ha jól megsült, beleöntjük a vöröshagymát, ezzel is pirítjuk, majd hozzáadjuk a burgonyát, hosszú kanállal párszor átforgatjuk.
Hozzáadjuk a pirospaprikát és azonnal ráöntjük az előre odakészített vizet, sózzuk, belerakjuk a zöldpaprikát, paradicsomot
petrezselymet, zellerzöldet és addig főzzük, míg a burgonya félig meg nem fő.
Közben kóstoljuk meg, ha szükséges sózzuk (egy picit sósabb legyen a megszokottól,mert a tészta vesz fel majd belőle).
Ekkor beleszórjuk a száraztésztát (közepes lángra vesszük) és már nem kevergetjük, legfeljebb a tetejét egy kicsit egyengetjük, várunk míg elfővi a levet.
Amikor már láthatóan nincs leve, leemeljük a tűzről, jól összekeverjük, majd a tűzre visszatéve a zsírt egyenletesen eloszlatjuk körben a bogrács szélén.
Felülről lefelé nyomkodjuk a kanalat körbe a bogrács szélén és közben mozgatjuk, hogy a zsír leérjen alulra, majd leemelve megrázogatjuk a bográcsot és hirtelen mozdulattal magunk felé mozdítva megfordítjuk a slambucot (VIGYÁZZUNK,NEHOGY KIBORULJON!!).
Ha nem megy, akkor sincs semmi baj, párszor átkeverjük és így is nagyon finom. Lehet készíteni tapadásmentes wokban is, én már így is próbáltam.
Jó étvágyat hozzá!