Húsos rakott krumpli recept
Hozzávalók:
- 8 db közepes krumpli
- fél kg darált hús (csirkemell, sertés comb, pulyka, stb, ízlés szerint)
- 15 dkg félzsíros sajt (pl. trappista)
- 2 dl főzőtejszín
- 1.5 – 2 dl víz
- 1 fej vöröshagyma
- fokhagyma ízlés szerint
- 2 evőkanál liszt
- petrezselyemlevél, só, bors
- kevés olaj
Elkészítése:
A krumplit héjában feltesszük főni sós vízben.
Amíg fő, elkészítjük a húst: kevés olajon üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát, zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a húst, és kevergetve készre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a vizet, a tejszínt, a lisztet, az apróra vágott petrezselymet, majd sózzuk-borsozzuk.
A megfőtt krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, és a harmadát egy tűzálló tál aljára lefektetjük. Elterítjük rajta a húsos massza harmadát, majd ezt kétszer megismételjük. A sajtot lereszeljük, a tetejére szórjuk. 170 fokos sütőben addig sütjük, amíg a massza elkezd forrni, ezután bekapcsoljuk a légkeverőt, vagy kicsit feljebb vesszük a hőfokot, és addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Ha kihűlt, szépen lehet szeletelni. Tejföllel a legfinomabb.