Rakott cukkini recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg cukkini (kisebb és zsenge darabok)
- 50 dkg darált hús
- 2 dl tejföl
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 ek apróra vágott kapor
- 3 ág oregánó (ha nincs friss, lehet szárított is)
- néhány bazsalikomlevél (ebből is jó a morzsolt)
- 4 érett paradicsom
- 1 nagyobb fej hagyma
- 3 duci gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 2 csipet őrölt bors
Elkészítése:
A cukkinit alaposan megmossuk és ha a héja keményebb, akkor meg is hámozzuk. Azért érdemes kisebb darabokat választani, mert akkor még nincs nagy magja, nem kell kiszedegetni. Hosszú lapokra gyaluljuk, majd félre tesszük.
A hagymát megtisztítjuk, kockázzuk és két evőkanál olajon megpirítjuk. Közben a paradicsomokat megmossuk, aprítógépbe tesszük (vagy nagyon apróra kockázzuk) a fűszernövényekkel és a fokhagymával együtt. Összedaráljuk.
A megpirult hagymára rátesszük a darált húst, fehéredésig pirítjuk kevergetve, majd megszórjuk ételízesítővel, őrölt borssal és ráöntjük a fűszeres paradicsomot. Fedő alatt összepároljuk, majd a felesleges nedvességet elsütjük alóla.
Egy sütőtál alját vékonyan kikenjük olajjal, majd a cukkinilapok felét elrendezzük benne. Erre jön a ragu, amit megszórunk a reszelt sajt felével. Befedjük a maradék cukkinivel.
A tejfölben elkeverjük a kaprot, és egy kis ételízesítőt, majd rákanalazzuk a rakottasra és végül megszórjuk a maradék sajttal. Előmelegített sütőben közepes lángon aranybarnára sütjük.