Rakott cukkini

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg cukkini (kisebb és zsenge darabok)
  • 50 dkg darált hús
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 ek apróra vágott kapor
  • 3 ág oregánó (ha nincs friss, lehet szárított is)
  • néhány bazsalikomlevél (ebből is jó a morzsolt)
  • 4 érett paradicsom
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 3 duci gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 2 csipet őrölt bors

Elkészítése:

A cukkinit alaposan megmossuk és ha a héja keményebb, akkor meg is hámozzuk. Azért érdemes kisebb darabokat választani, mert akkor még nincs nagy magja, nem kell kiszedegetni. Hosszú lapokra gyaluljuk, majd félre tesszük.

A hagymát megtisztítjuk, kockázzuk és két evőkanál olajon megpirítjuk. Közben a paradicsomokat megmossuk, aprítógépbe tesszük (vagy nagyon apróra kockázzuk) a fűszernövényekkel és a fokhagymával együtt. Összedaráljuk.
DSCI1751
A megpirult hagymára rátesszük a darált húst, fehéredésig pirítjuk kevergetve, majd megszórjuk ételízesítővel, őrölt borssal és ráöntjük a fűszeres paradicsomot. Fedő alatt összepároljuk, majd a felesleges nedvességet elsütjük alóla.

Egy sütőtál alját vékonyan kikenjük olajjal, majd a cukkinilapok felét elrendezzük benne. Erre jön a ragu, amit megszórunk a reszelt sajt felével. Befedjük a maradék cukkinivel.
DSCI1753
A tejfölben elkeverjük a kaprot, és egy kis ételízesítőt, majd rákanalazzuk a rakottasra és végül megszórjuk a maradék sajttal. Előmelegített sütőben közepes lángon aranybarnára sütjük.